Herkese iyi günler dileriz.Bu yazımızda sizlere kablosuz yerel ağ teknolojilerini ve bunların tanımlarını paylaşacağız.Umarız faydalı olur.Herkese iyi dersler dileriz…
Kablosuz yerel ağ üreticilerinin çözüm üretecekleri zaman seçmeleri gereken birçok teknoloji vardır. Her teknoloji kendi avantaj ve dezavantajlarını beraberinde getirmektedir.Kablosuz yerel ağ teknolojileri dar bant,dağınık spektrum ve kızılötesi teknolojileri olmak üzere 3 alanda incelenmektedir.
Dar Bant(Narrowband) Teknolojisi
Dar bant metodu, radyo sinyal frekansını yalnızca verinin geçebileceği kadar ve olabildiğince dar tutmaya denilmektedir. İletişim kanalları arasında istenmeyen kanal karışması, farklı kullanıcıların farklı kanallara yönlendirilmesiyle önlenmektedir.
Mesela basit bir telefon hattı radyo frekansına benzetilebilir. Her apartman dairesi nasıl kendine özel bir telefon hattına sahipse ve komşu evler yapılan konuşmaları kendi hatları üzerinden duyamıyorsa, radyo sistemi de bu girişim ve gizliliği farklı radyo frekansları kullanarak sağlamaktadır.
Radyo alıcısı istenen frekans haricindeki bütün frekansları filtreler. Kullanıcı açısından bu metodun tek sıkıntısı, son kullanıcının devlete ait olan Telsiz İşletme Müdürlüğü’nden frekans tahsisi ve proje noktaları için izin alması zorunluluğudur.
Dağınık Spektrum(Spread Spectrum) Teknolojisi
Hemen hemen tüm kablosuz yerel ağ sistemleri kritik, güvenli ve gizli askeri haberleşme sistemleri için geliştirilmiş bir geniş bant radyo frekansı tekniğini kullanmaktadır. Dağınık spektrum metodu bant genişliğini güvenilirlik, güvenlik ve gizlilik gibi özelliklere pozitif katkı sağladığı için kullanılır.
Diğer bir deyişle dağınık spektrum, dar bant haberleşme metodundan daha fazla bir bant genişliğine ihtiyaç duyar.Fakat bu özellik daha güçlü ve sezilmesi daha kolay olan bir sinyal üretimi anlamına gelmektedir.
Eğer bir alıcı doğru frekansa ayarlı değilse dağınık spektrum sinyallerini çevre gürültüsü olarak algılayacaktır. İki çeşit dağınık spektrum metodu vardır.Bunlar FHSS(Frekans Atlamalı Dağınık Spektrum) ve DSSS(Düz Sıralı Dağınık Spektrum)’dur.
Frekans Atlamalı Dağınık Spektrum (FHSS);FHSS verici ve alıcı tarafından nasıl değişeceği bilinen bir dar bant taşıyıcı frekansı kullanır.İngilizcesi “Frenquency Hopping Spread Spectrum” ‘dur.Doğru senkronizasyon sağlandığında net bir şekilde en iyi kanalı oluşturur.
Düz Sıralı Dağınık Spektrum (DSSS);DSSS gönderilecek her bit için çok miktarda bitlerden oluşan bir “pattern” üretir. Bu bit paternine “chip” ya da “chipping code” adı verilir. “Chip” ne kadar uzunsa orijinal verinin geri alınması o kadar yüksek olur fakat bu daha fazla bir bant genişliği gerektirir.
Buna ek olarak eğer Chip’in içerisindeki 1 veya 2 bit, haberleşme sırasında bozulursa cihaz istatistiksel tekniklerle orijinal veriyi haberleşmeyi tekrarlamadan kurtarabilir.İstemsiz bir alıcıya DSSS düşük güçlü geniş bantlı bir gürültü olarak görünür ve birçok dar bant alıcısı bu gürültüyü reddeder.İngilizcesi “Direct Sequence Spread Spectrum” ‘dur.
Kızılötesi Teknolojisi
Kablosuz yerel ağlarda az miktarda kullanılan üçüncü bir teknoloji ise infrared(kızılötesi)’dir. İnfrared yani kızılötesi sistemler elektromanyetik spektrumda görülür ışığın hemen altındaki çok yüksek frekansları veri taşımak için kullanır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?