Herkese iyi günler dileriz. Bu yazıda sizlere kanın görevleri nelerdir onu anlatacağız.
Biyolojide özellikle dolaşım sisteminden çok soru çıkabiliyor. Dolaşım sistemindeki en önemli konulardan birisi ise kandır. Peki kanın görevleri nelerdir şimdi hep birlikte inceleyelim.
Kanın Görevleri Nelerdir?
Kanın görevleri temel olarak 4 grupta incelenir.
1-) Taşıma Görevini Gerçekleştirir:
Kan doku sindirilen besinlerin ve akciğerden alınan oksijenin hücrelere ulaştırılmasında etkili olmaktadır. Buna ek olarak kan, hücrelerde metabolizma sonucu oluşan CO2, NH3 ve üre gibi artık maddelerin ilgili boşaltım organlarına taşınmasında etkili olur. Salgı bezlerinde üretilen hormonların ilgili organlara götürülmesi de yine kanın taşıma görevi içerisinde yer almaktadır.
2-) Düzenleme Görevini Gerçekleştirir:
Vücut sıcaklığının ve vücudun su dengesinin düzenlenmesi, vücut sıvılarının asit-baz ph dengesinin düzenlenmesi gibi olaylar kan dokusu tarafından gerçekleştirilir. Buna ek olarak hücre ve doku sıvılarının yoğunluklarını düzenlemek de yine kanın görevleri arasındadır.
3-) Bağışıklık Olayını Gerçekleştirir:
Kan hücrelerinden bazıları hastalık yapıcı, zararlı etkenlere karşı etkili birtakım salgılar üretirken, bir kısmının da fagositoz yeteneği bulunmaktadır. Böylelikle kan vücudun savunmasında en önemli görevi üstlenmiş olur. Kısacası kan bağışıklık olayında etkili olur.
4-) Pıhtılaşmayı Sağlar:
Yaralanma olaylarında, trombositler ve bazı kan proteinleri sayesinde pıhtılaşma gerçekleşmektedir. Pıhtılaşma özelliği sayesinde hem yara bölgesinde mikroorganizmaların vücuda girişi engellenmiş olur hem de kan kaybı engellenmiş olur.
Konu anlatımımızın sonuna geldik iyi dersler, iyi çalışmalar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?