Kapadokya – Peri Bacaları Hakkında Kısaca Bilgi

Peribacaları ülkemizde Nevşehir ilimizin Kapadokya bölgesinin tam ortasında yer almaktadır. Kapadokya bölgesi, Nevşehir ili başta olmak üzere Kırşehir, Niğde, Kayseri ve Aksaray illerimizin bazı bölümlerini içine alan bölgede yer almaktadır. Kapadokya bölgesinde bulunan doğal yapıya peri bacası adı verilir. Kapadokya çevresinde bulunan yanardağ etkisi ile milyonlarca yıl önce lav püskürtmesi ve akarsu rüzgar aşındırmasına bağlı olarak ortaya çıkmıştır.

Kapadokya bölgesi yıllar evvel Erciyes, Göllüdağı, Melendiz ve Hasan gibi birçok volkanik dağların patlamaları ile oluşmaya başlamıştır. Lavlar akarsu üstlerinden 100 metreyi yani 0.1 kilometreyi bulan tüf tabakası oluşturmaya başlamış ve bu tüflerde yüksek platolar oluşmuştur. Erezyonun etkisi ile zamanla aşındırma sonucu vadide bugünkü görünümün oluşması sağlanmıştır. Vadide koni ve mantar şeklinde birçok kaya kütlesi bulunur. Bu görüntüyü izlemek bölgede dolaşmak için her yıl yerli yabancı binlerce turist bölgeye akın etmektedir. Kapadokya dünyanın 7 harikasından birisi olarak adlandırılır(resmi kaynaklara göre şuanda en güçlü adaylar arasında yer alıyor).

Kapadokya pers dilinde güzel adlar ülkesi olarak isimlendirilir. Bölgede 60 milyon yıl önce(normalde insanlığın böyle bir geçmişi yok fakat kaynaklarda bu tarih verilmiş) Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların, binlerce yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıktığı söylenilmektedir. İnsanlık tarihinin yerleşik hayata geçişi Paleolitik döneme(yontma taş devri) kadar uzanır. Hititler’in yaşadığı bu topraklar daha sonraki dönemlerde Hristiyanların en önemli yerleşim yerlerinden birisi olduğu söylenilmektedir. Kayalara oyulan(yapılan) evler ve kiliseler(hristiyanların ibadet yeri) bölgeyi Hristiyanlar için büyük bir sığınak haline getirmiştir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir