Klostrofobi (Kapalı Yerde Kalma Korkusu) Nedir?
Klostrofobi sorunu sebepsiz bir biçimde kapalı yerde kalmaya karşı özel olarak geliştirilen bir korku türüdür. Bu korku sonucunda kişide panik atak ve anksiyete sorunları ortaya çıkar. Klostrofobiyi bir asansörde kapalı kalma, küçük ve penceresiz bir odada bulunma veya bir uçakta seyahat etme gibi durumlar tetikler. Bazı insanların dar ve boğazlı elbise giymesi de bu fobinin oluşmasına neden olur.
Klostrofobi kelimesi Latincede claustrum kelimesinden türemiştir. Kapalı bir alanda zoraki kalma anlamı taşır. Yunancada phobos kelimesinin anlamı ise korkudur. Bu rahatsızlığı olan kişiler metroya binemez. Çok katlı apartmanlarda bile asansör kullanmaktansa yürümeyi tercih ederler.
Klostrofobi Belirtileri Nelerdir?
Klostrofobi bir anksiyete çeşidi olup belirtileri çocuklukta veya ergenlikte görülmeye başlanır. Klostrofobi olan kişiler terlemeye ve ürpermeye başlar. Kalp atışları hızlanır. Kan basıncı yükselir. Baş dönmesi ve baygınlığın yanı sıra denge kayıpları yaşar. Soluk alıp verirken zorlanan hastanın ağzı kurur. Sıcak ve ateş başlaması yaşayan hastanın başı döner ve midesi bulanır. Uyuşukluğun yanı sora hasta boğulma hissi yaşar. Bu fobi sonucunda hastanın idrar yolları zorlanır. Hasta hafıza karışıklığı yaşar. Zarar göreceğini düşünerek bu fobiye karşı özel korkular geliştirir. Hasta bir odaya girdiği zaman sürekli çıkışı gözlemler ve çıkışa yakın yerde bulunmak ister. Bir yerde kapılar kapandığında tedirginlik hisseder. Eğlence alanlarında ve kalabalıklarda sürekli kapıya yakın yerde bulunurlar. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda araç kullanmaktan sakınırlar. Asansör yerine sürekli merdiven kullanırlar.
Klostrofobi Oluşum Nedenleri Nelerdir?
Geçmişte özellikle çocukluk dönemimde yaşanan olumsuz deneyimler klostrofobiye neden olur. Kişinin çocukken küçük ve kapalı alanda mahsur kalmış olması bu fobinin ortaya çıkmasına neden olur. Kişinin panik olması ve kendini tehlikede hissetmesi bu duygunun ortaya çıkmasını tetikler. Bir kaza sonucu veya kasıtlı olarak bir yerde kapalı kalmak, çocuklukta yaşanan taciz ve istismarlar, kalabalık ortamda aile bireylerinden ayrı düşmek, bu rahatsızlığa sahip bir aile bireyine sahip olmak bu hastalığın oluşum nedenleridir.
Klostrofobi Teşhis ve Tedavi Yöntemleri
Teşhis ve tedavisini psikolog ve psikiyatri uzmanları yapar. Hastada bir takım semptomlar aranır. Her hastada farklı belirti ve durumlar oluşur. Hastanın yaşadığı sorunlar ve duygular sorgulanır. Söz konusu bulgular incelenerek hastanın hangi şiddette semptom yaşadığı tespit edilir. Bilişsel davranışçı terapi ile bu fobi aşılmaya çalışılır. Hastanın zihni yeniden eğitilerek kişinin bu korku mekanizmasını anlaması sağlanır. Kapalı ortamda kalmanın tehlike teşkil etmediğini kişinin içselleştirmesi sağlanır. Hasta dar bir alanda bırakılarak korkuları ile yüzleşip korkularını yenmesi için hastaya yardımcı olunur. Hasta diğer insanları gözlemleyerek bu korkuya karşı duyarsız hale gelmesi sağlanır. Hastaya Antidepresan ilaçlar verilerek hasta sakinleştirilir. Hastaya derin nefes alıp verme ve kas gevşetme aktiviteleri uygulanır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?