Tüm spor dallarında, çeşitli nedenlerden dolayı kaslar yaralanabilir. Direkt darbeler, aşırı zorlamalar, düşmeler, şiddetli kasılmalar, branşa uygun ısınmanın yetersiz yapılması, spor tekniğine uygun olmayan hareketler, spora uygun olmayan zeminlerde aktivite yapmak sonucu kaslarda çeşitli derecelerde yaralanmalar meydana gelir.
Kas yaralanmaları kasların gördüğü hasara göre üç bölümde incelenir. Bunlar 1. derece yaralanma, 2. derece yaralanma ve 3. derece yaralanmadır. Şimdi bunları biraz daha detaylı anlatalım.
1-) Birinci derece yaralanma: Kas çekmesi, kas krampları, kas ezilmeleri (kas kontüzyonu) birinci derece yaralanma (hafif derece zorlanma) olarak değerlendirilir. Kas çekmesi, liflerin olağanüstü gerilmesiyle meydana gelen yaralanma çeşididir. Kas çekmesi yaşanan bölgede kasta belirgin bir yırtılma yoktur. Eklem hareketlerinde veya kas gücünde önemli bir kayıp ortaya çıkmaz. Bölgede şişlik, renk değişikliği, hematom olmaz. Ağrı birkaç gün sürebilir. Kas sertliği ise kasın elle hissedilir derecede bir sertlikte olması olarak tanımlanır. Kas krampları da birinci derece yaralanmanın içinde değerlendirilebilir.
Kas krampları bir ya da birden fazla kas grubunun istemsiz, güçlü, ağrılı bir şekilde kasılması ve bir süre böyle kalmasıdır. En sık ayakta ve baldırda rastlanır.
Birinci derece yaralanmalardan biri de kas ezilmeleridir. Hafif darbeler, zorlamalar ve ters bir hareket sonucunda meydana gelir. Ezilmenin olduğu bölgede kanama olduğu için şişlik meydana gelir. Geçici bir süre ağrı ve hareket kaybı görülebilir.
2-) İkinci derece yaralanma: Bu yaralanmalarda kasta tam bir yırtık oluşmaz. Sakatlanma anında şiddetli bir ağrı duyulur. Hareket arttıkça ağrı artar. Kas gücü azalır. Şişlik, renk değişikliği görülür. Eklemde hareket sınırlılığı oluşur (görseli aşağıda mevcuttur).
3-) Üçüncü derece yaralanma: Kas tamamen yırtılmıştır. Fonksiyon kaybı vardır. Kas bütünlüğü bozulmuştur. Ağrı şiddetlidir. Kopmadan kaynaklanan lokal çukurlaşma, kan toplanmasıyla kaybolur (görsele aşağıdan ulaşabilirsiniz).
Kasları kemiklere bağlayan bağlara tendon denir. Hareketli olan her bölgede tendon bağları bulunur. Tendonun görevi vücudumuzdaki eklemleri açıp kapamaktır. Tendonlar, gerginliğe dayanabilecek yapıdadırlar. Tendonlar ve kaslar beraber çalışır. Tendonlar, kasların kemiklere bağlayan lifli ve çok kuvvetli yapılardır (aşağıdaki görselden bakabilirsiniz).
Sporda tendon yaralanmalarından en fazla karşılaşılan yaralanma, Aşil tendonu yaralanmasıdır. Bu tendon, baldır kaslarını topuk kemiğine bağlayan kalın ve güçlü bir tendondur. İnsanın koşma ve yürümesinde önemli rol oynar. Kopma sırasında uzaktan bile duyulabilecek bir ses çıkar. Aşil tendonu koptuğu zaman kemiğin üzerinde çökme, morarma, ağrı ve kasta kuvvetsizlik oluşur. Yaralanma sonucu yürüme ve parmak uçlarında yükselme hareketleri yapılamaz.
Kaynak = MEB
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?