Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere kaza ve kaderin ne demek olduğunu kısaca anlatacağız. Şimdiden herkese hayırlı ilimler dileriz.
Kaza ve Kader Nedir?
Herhangi bir şeyin Allah Teala’nın ilminde sabit olan durumu dışında bir durumla vücuda gelmesi mümkün değildir. İşte Allah Teala’nın ilminde geçtiği üzere Allah Teala’nın irade ve kudretinin bir şeyin vücuda gelmesine taallukuna Allah Teala’nın kaderi yani takdiri denilir. Kader inanılması gereken, inkarı ise küfrü gerektiren meselelerdendir. Kader ile ilgili birçok ayet ve hadisler vardır. Kader ile ilgili bazı ayetleri ve meallerini aşağıdaki gibi paylaşalım.
“Haberiniz olsun ki, biz her şey’i bir kaderle yaratmışızdır.” (Kamer Suresi 49. ayet)
“Allah’ın emri (ezelde) kesinleşmiş bir kaderdir.” (Ahzab Suresi 38. ayet)
Abdullah b. Amr b. El-ass (Allah ondan razı olsun) Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in şöyle buyurduğunu rivayet etti:
“Allah yerleri ve gökleri yaratmadan 50 bin sene önce mahlukatın kaderlerini (levh-i Mahfuz’a) yazmıştı.” buyurmuştur. (Müslim/2653)
İradenin ilme, kudretin iradeye muvafık olarak tecelli etmesine yani kaderine uyumlu olarak hükmedilip var edilmesine de Allah Teala’nın kazası denilir.
İbnü’l-Esir şöyle demiştir: Kaza ve kader birbirinden ayrılmayan iki şeydir. Çünkü bunlardan biri(kader) temel, diğeri (kaza) bina mesabesindedir. Kim ki bunların arasını ayırmaya çalışırsa binayı yıkmayı kast etmiş olacaktır.
Kaynak = İslam Fıkhı / Fatih Kalender
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?