Temizlik maddeleri (aşağıdaki resimden bakabilirsiniz) hava, su ve toprak kirliliği oluşturarak çevremize zarar verir. Mutfak gereçlerinde oluşan kireçlenmeyi ve metal eşyaların paslarını gidermek için kireç çözücü ve pas sökücü temizlik maddeleri kullanılır. Kireç ve pas çözücü temizlik maddelerinde tuz ruhu (HCl), sirke ruhu (CH3COOH) ve fosforik asit (H3PO4) gibi asitler kullanılır. Bu asitler kullanılırken derişimleri iyi ayarlanmalıdır.
Su boruları kireçlenme nedeniyle tıkanabilir. Ütü, bulaşık ve çamaşır makinalarının su ısıtıcı rezistansları kireçlenerek bu araçların bozulmasına neden olabilir. Kireçlenmeyi önlemek için yaygın olarak tuz ruhu kullanılır (aşağıdaki görselden örneğine bakabilirsiniz).
Fayans ve bordürlerin temizliği için tuz ruhu kullanmak genelde zararlıdır. Çünkü tuz ruhu su giderlerindeki metal boruları aşındırarak tamiri zor zararlar oluşturur. Yer döşemelerinin derz dolgularını aşındırır. Ayrıca tuz ruhu, musluklardaki kireçleri çözmek için kullanılırsa muslukların aşınmasına neden olur. Kireç çözücüler sağlık açısından çevreye zararlı olabilmektedir. Tuz ruhu yerine limon tuzu veya sirke kullanılarak da pas ve kireç giderilebilir. Böylece bu maddelerin zararlı etkilerinden korunmak mümkün olabilir.
Şimdi bazı önemli dikkat edilmesi gereken hususları paylaşalım;
- Temizlikte kimyasal maddeler olabildiğince az kullanılmalıdır. Bu maddeler atık sularla akarsulara karışarak çevre kirliliği oluşturur.
- Temizlik maddelerini aşırı kullanmak sağlımıza zarar verir.
- Temizlik maddelerinin aşırısı mutfak eşyalarına, tesisatın yapıldığı atık su borularına zarar verir.
Herkese iyi çalışmalar ve iyi dersler dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?