Klavye Üzerindeki Tuşlar ve Görevleri

Herkese merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlere klavye üzerindeki tuşlardan ve görevlerinden bahsedeceğiz.Umarız faydalı olur.

Klavyemizde sayı tuşları,harf tuşları,f1-f12 arası fonksiyon tuşları,yön tuşları ve diğer bazı özel tuşlar bulunmaktadır.Bu tuşlara baştığımızda klavyeden bilgisayarımızın ana kartına bir uyarı gider ve o bastığımız tuşu bilgisayarımızda karşılık olarak alırız.Klavyeden “a” tuşuna bastıysak bilgisayarımızın ekranında da “a” harfi görünmesi gibi.2 çeşit klavye vardır.Birisi F diğeri de Q klavyedir.Genellikle çoğu yerlerde Q klavye kullanılır.Lakin bazı resmi kurumlarda,okullarda vb. yerlerde F klavye kullanıldıkları da oluyor.

Şimdi lafı uzatmadan klavye üzerindeki tuşlarımızı ve görevlerini paylaşalım.

1-) Tab;

Word’de veya başka yerde yazı yazarken imleci sağa doğru hızlı bir şekilde kaydırmaya yarayan tuştur.Klavyede caps lock tuşunun üstünde bulunur.Bunun yanında en önemli kısayollardan biri olan Alt+Tab tuşu ekran değiştirmeye yarar.

2-) Shift;

Shift tuşunun tek basına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte basılarak kullanılır.Adı üstünde shift=değiştirme tuşudur.Mesela “shift+k” tuşuna basarsak büyük “K” harfini elde etmiş oluruz.

3-) Scroll Lock;

Ekranda faremizi(imlecimizi) sabit tutarak ekranın kaymasını sağlar.Bazı office programlarında da işe yaradığı söylenmektedir.

4-) Pause Break;

Pause break tuşu, çalışma anlarımızda işlemimizi bir tuşa basıncaya kadar durdurmayı sağlamaktadır.

5-) Page Up ve Page Down Tuşları;

Page up yazılarda bir sayfa üste çıkarır.Page down ise bir sayfa aşağıya kaydırır.

6-) Num Lock;

Klavyemizin sağında bulunan sayı tuşlarına basmamıza yarar.Mesela, Num Lock kapalıyken klavyenin sağ tarafındaki 7 rakamına basamazsınız bilgisayar algılamaz.

7-) Insert;

Bu tuşa basıldığında yazılan karakter imlecin sağındaki karakteri siler ve onun yerine geçer. Harf eklemek için de kullanılır.Üzerine yaz tuşu olarak da kullanılıyor.Insert tuşuna basıldığında karakterler seçili olarak görülür.

😎 Home;

İmleci bulunulan satırın başına götürür.

9-) Fonksiyon Tuşları(F1-F2-F3-F4-F5-F6-F7-F8-F9-F10-F11-F12);

Bu tuşlardan F1 yardım penceresi açar.F2 dosya ve klasör isimlerini değiştirirken kullanılır.F3 arama penceresi açar.F4 adres çubuğu menüsünü açar.F5 dosya veya klasör içeriğini yeniler.F11 pencereyi tam ekrana dönüştürür.Diğerlerinin tek başına pek bir etkisi yoktur.

10-) Esc(Escape);

Programlardan çıkış yapmak için kullanılır.Verilen komutları iptal etmekte kullanılır.Kısacası programları veya her hangi bir şeyi iptal etme görevi taşıyan bir tuştur.

11-) Enter;

Yapılan bir işlemi onaylamaya yarar.Yazı yazarken bir alt satıra geçmemizi sağlar.Mesela facebook’da mesajlaşırken yazımızı yazdıktan sonra enter tuşuna basarsak yazı karşı tarafa iletilmiş olur.Bilgisayarda seçili bir dosyayı açmaya da yarar.Kısacası açılış yapmak için tek tuştur diyebiliriz.

12-) End;

İmleci bulunulan satırın sonuna götürmektedir.Home ise başına götürüyordu.

13-) Delete(Del);

İmlecin sağındaki karakteri siler.Backspace ile karıştırılmasın o solundaki karakteri siliyordu fakat delete sağındakini siler.Ayrıca seçili dosya ve klasörleri silmeye yarar.Eğer bir dosyayı seçip shift+delete‘ye basarsanız geri dönüşümden de silmiş olursunuz.Yani kalıcı olarak silmiş olursunuz.Ek olarak ctrl+alt+delete kombinasyonu görev yöneticisini çalıştırır.

14-) Ctrl(Kontrol Tuşu);

Bu tuşun da shift gibi tek başına bir görevi yoktur.Başka tuşlarla birlikte kullanılmaktadır.Mesela ctrl+c tuşlarına birlikte basıldığında seçili olan bir dosyayı kopyalarsınız.Ctrl+v yaparsanız da o kopyaladığınız dosyayı yapıştırmış olursunuz.Ctrl, klavyedeki en önemli tuşlardan birisidir diyebiliriz.

15-) Space(Boşluk);

Yazı yazarken iki kelime arasında boşluk bırakmayı sağlar.Klavyedeki en uzun tuştur ve üstünde bir şey yazmaz.

16-) Backspace;

İmlecin solundaki karakterleri siler.Yani normal bildiğimiz yazı yazarken silme tuşudur.Enter tuşunun üstünde bulunur.

17-) Alt Gr;

Alt gr’nin tek basına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Genellikle süslü parantez ve diğer özel terimler yapılırken kullanılır.Mesela @ işaretini “alt gr+q” tuşlarıyla yapabiliriz.

18-) Alt;

Tek başına basıldığında fazla bir işlevi yoktur.Genellikle klavyede olmayan bazı sembollerin yapılması için kullanılır.Mesela alt+f4 tuşu bir programı veya dosyayı kapatmaya yarar.

19-) Yön Tuşları;

Yön tuşları yazı yazarken imleci sağa sola yukarı veya aşağıya aktarır.Oyun oynarken karakterimizin ileri geri sağa veya sola gitmesine yardımcı olur.Bu ve bunun gibi şeylerde kullanılır.

20-) Print Screen(PrtScn-SysRq);

Tüm ekranın fotosunu çeker(ekranın tamamını kopyalar).Ardından bunu painte girerek yapıştırırsanız ekranınızın görüntüsünü alabilirsiniz.Halk arasında buna “ss” denir.Açılımı ise screen shot’dur.

21-) Windows Tuşu;

Başlat menüsünün açılmasını sağlamaktadır.Bunun yanı sıra windows 10’da bir oyun oynarken win+g tuşuna basarsanız bir program aracılığıyla oyunun detaylarını görebilirsiniz.

22-) Caps Lock;

Küçük harfi büyütmeye veya büyük harfi ise küçültmeye yaramaktadır.Klavyede en çok basılan tuşlardan birisidir.

Bunlara ek olarak harf tuşları bulunmaktadır.Harfleri büyük harfle yazmak için önce Caps Lock tuşuna basıyoruz ardından bir harf tuşuna basıyoruz.Böylelikle harfimiz büyük olmuş olur.

Şimdilik bu kadar.Umarız faydalı olur.Herkese iyi günler iyi dersler dileriz…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir