Kornea Nakli Nedir? Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Kornea nakli, göz nakli olarak da bilinmektedir. Kornea, gözün önünde bulunan saydam tabakadır. Korneanın görevi, göze gelen ışınları ve ışıkları kırarak retinaya düşmesini sağlamaktadır. Bu nedenle sürekli olarak nemli kalması gereken bir tabakadır. Gözde gerçekleşen kuruluk veya gözde oluşan alerji korneanın bozulmasına sebep olabilmektedir. Fakat eğer göz kuruluğu rahatsız edici seviyelere ulaşır ise gözyaşı damlaları da kullanmak mümkündür. Genellikle lens kullanan kişilerde göz kuruluğu meydana geldiği için, gözyaşı damlaları bu kişiler tarafından daha sık kullanılır.

Hangi Durumlarda Kornea Nakli Yapılır?

Kornea oldukça şeffaf bir yapıya sahiptir. Bu sebeple, bu şeffaflığın bozulmasına neden olan bazı hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklara yakalanılması durumlarında tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir. Gözde geçirilen travmalar, katarakt ameliyatları, keratokonus, uçuş virüsü gibi problemlerin tamamı korneanın bozulmasına sebep olmaktadır. Bu tür durumların oluşmasında da kornea nakli yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Korneanın bozulması ile birlikte ışık korneadan içeri girememekte ve görme kapasitesi de oldukça azalmaktadır. Bazı durumlarda tamamen görüntü kaybı da yaşanabilmektedir. Buna benzer tüm durumlarda gerekli kontrollerin yapılması ve eğer ihtiyaç duyuluyor ise kornea naklinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Kornea nakli yapabilmek için ilk önce mevcut kornea göz içerisinden kesilerek alınır. Kullanılacak yeni kornea da yine aynı ekipman ile kesilerek, alınır. Her iki kornea da çıkarıldıktan sonra verilen anestezinin etkisini göstermesi beklenir. Çoğunlukla bölgesel anestezi kullanılıyor olsa da, istek doğrultusunda genel anestezi de kullanılabilmektedir. Öksürme ve hapşırma gibi ihtimaller de olduğu için, operasyonu gerçekleştiren uzmanlar tarafından genel anestezi kullanılması tavsiye edilmektedir. Tüm işlemler, ortalama 20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. 20 dakika sonrasında kişi tekrardan tüm göz fonksiyonlarını aynı şekilde kullanabilmektedir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir