Kuduz Hastalığı Nedir?
Kuduz ölümcül ve bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığa virüslerden olur,çakal, kurt, tilki,sırtlan,ayı,yarasa gibi vahşi hayvanlardan bulaşan bir hastalıktır. Köpek, kedi, sığır, koyun, keçi, at ve eşek gibi evcil hayvanlardan da bulaşabilir.
Kuduz Nasıl Bulaşır?
Kuduz tükürük ve salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır Kuduz hastalığı taşıyan hayvanın ısırmasıyla patisini yalaması kedi ve köpeklerin tırmık atması ile bulaşır. Açık yaranın hayvan tarafında yalanması ile de bulaşır. Kuduz virüsü ilk olarak kas hücrelerine ulaşır buradan sinirler aracılığıyla ile beyin bölgesin ulaşır. Beyin bölgesinde virüs hızla çoğalarak göz tükürük bezi ve deri ile bulaşır. Virüsün vücuda girdiği ve hastalığı ortaya çıktığı doneme kuluçka denir. Bu sure 2-3 gün sürebilir hatta 1 yılda olabilir. Kuluçka döneminde hasta mutlaka tedavi surecine alınmalıdır. Yoksa hastalık hasta için ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Kuduzun Belirtileri Nelerdir?
Kuduz hastalarında iştahsızlık, halsizlik ve yüksek ateş görülür. Isırılan bölgede kızamık ve ağrılar görülür. Ücra bölgesinde kaşıntılar görülür.Hastalarda kısmi felç durumları yaşanabilir.
Kuduz Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Isırılan yer hemen bol sabunlu ya da deterjanlı su ile iyice temizlenmelidir. Isırılan kişi hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Kuduz tedavisinde en önemli konu erken müdahaledir. Hastalığın tedavisi için 5 doz aşı yapılır. 0-3-7-14-28 günlerde aşı yapılır ve ısıran hayvanın 10 gün sonra gözlem altına alınması gerekir.
NOT=Bu makale bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.Kuduz hastalığı hakkında detaylı bilgileri doktorunuzdan alınız.Sizde veya yakınlarınızda hastalık olduğunu düşünüyorsanız lütfen acil şekilde doktorunuza başvurunuz.Teşekkürler.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?