Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere kültür ve medeniyet arasındaki fark nedir bazı yazarlara göre onları paylaşacağız.
Kültür ve medeniyet çoğu kişi tarafından eş anlamlı olarak kabul ediliyor. Fakat bazı yazarlara göre ikisi farklı tanımlardır. Bu iki terimin farklı anlamlarda kullanımı daha çok yaygındır. Şimdi kültür ve medeniyet arasındaki farklar nelerdir ayrı ayrı yazarlara göre aşağıya ekleyelim.
Kültür ve Medeniyet Arasındaki Fark
- Ziya Gökalp’e göre: Kültür ile medeniyet farklı kavramlardır. Kültür, hars anlamına gelmektedir. Hars millidir, medeniyet ise evrenseldir. Yani kültür, bir topluluğun yaşadığı ve paylaştığı ortak değerlere denir. Lakin medeniyet ise uluslararası seviyeye ulaşmış bir kültürün ya da birbirine yakın kültürlerin oluşturmuş olduğu anlayış, tutum, bilgi, teknoloji, sosyal etkinlikler ile müesseselerin bütünüdür.
- Erol Güngör’e göre: Kültür; inanç, bilgi, his ve heyecanların bütününe verilen isimdir. Medeniyetin ürünü olan müesseseler, bu değer ve inançların eserleri olarak ortaya çıkmaktadır.
- Nurettin Topçu’ya göre: Medeniyet, insanlığın çalışarak meydana getirdiği teknik eserlerin bütününden ibarettir. Fakat kültür ise bir topluluğun kendi tarihi içinde meydana getirdiği değer hükümlerinin bütününe verilen isimdir. Örneğin bu değerler ilim, sanat, ahlak ve dine ait değerlerdir.
- Yılmaz Özakpınar’a göre: Kültür ve medeniyet, doğada kendiliğinden bulunmaz, tam aksine insan ürünüdür. Doğada ya da toplum hayatı içerisinde meydana getirilen her çeşit eser, kültürdür. Medeniyet ise kültür eserlerini doğurtan, onların hedefini, istikametini, niteliklerini belirleyen seçici, sınırlandırıcı, değerlendirici bir inanç ve ahlak nizamıdır. Yani kısaca kültür, eser ve ürünlerdir. Medeniyet ise onların arkasındaki inanç ve ahlak nizamıdır.
- Alparslan Açıkgenç’e göre: İnsan tezahürlerinin ortak ve benzer yönleri medeniyet, cüz’i ve yöresel farklılıkları ise kültürdür. Medeniyet, külliyet kesbetmiş olan kültürdür.
Bazı yazarlara göre kültür ve medeniyet arasındaki farklar bu şekildedir. Sınavlarda sorulduğu zaman bu açıklamalardan birini veya bazılarını yazarsanız tam puan alırsınız inşallah. Şimdiden iyi çalışmalar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?