Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere Kur-an’ı Kerim’de geçen tüm durak harflerinin ne anlamlara geldiklerini paylaşacağız.
Kur-an’ı Kerim’de birden fazla durak işaretleri yani durak harfleri bulunmaktadır. Bunların anlamlarını bilmemiz Kuran’ı verimli okumamız açısından çok önem arz ediyor. Bildiğiniz gibi Kur’an okurken bazı durak harflerinde durulması gerekiyor bazılarında ise durulmadan okunmasına devam edilmesi gerekiyor. İşte bu durma ve devam etme yerlerinde Kuran’daki manalar çok değişebiliyor.
Bu yüzden de durak işaretlerini tam olarak bilmemiz çok önemlidir diyebiliriz. Sonuçta Kuran okurken durmamız gereken yerde durmadan devam edersek Allah korusun günaha bile girmiş olabiliriz. O yüzden bu durak harflerinin anlamlarını bilmemiz kendi açımızdan çok faydalı olur.
Şimdi lafı uzatmadan tüm durak harfleri işaretlerini ve durulabilir mi geçilebilir mi ne anlamlara geldiklerini paylaşalım.
Kuran’ı Kerim’deki Tüm Durak İşaretlerinin Anlamları
Mim (م) ==> Kesinlikle durulması gerekir.
Tı (ط) ==> Mutlaka duruş demektir.
Cim (ج) ==> Geçilebilir. Durmak daha iyidir, durmak manayı bozmaz.
Ayn (ع) ==> Bu işarette mutlaka durulur. Anlatılan konunun veya kıssanın bittiğine alamettir. İmam namaz kıldırıyorsa burada kıraati keser ve rükuya gider.
Gıf (قف) ==> Geçilebilir. Durmak daha iyidir.
Lamelif (لا) ==> Durulmaz.
Sad (ص) ==> Durulabilir, fakat nefes yeterse durmamak daha uygun olur.
Ze (ز) ==> Durulabilir, fakat nefes yeterse durmamak daha uygun olur.
Gaf (ق) ==> Durulabilir, fakat nefes yeterse durmamak daha uygun olur.
Gaf ve Lam (ق ل) ==> Durmak caiz ise geçmek daha uygun olur.
Sad-Lamelif ve Sad-Lam-Ya (ص لا) ve (صلي) ==> Durmak caiz ise geçmek daha uygun olur.
Üç nokta () ==> Birbirine yakın olarak konulan 3 noktadan birinde durulursa diğerinde durulmaz. Bir öncekinde, () ya da bir sonrakinde durulur. Okurken ikisinde de durulmaz, yahut ikisinde de geçilmez.
Ek Olarak Kelimelerin Altında Bulunan Bazı İşaretler ve Anlamları Bu Şekildedir(Üstteki durak harfleri kelimelerin üst kısmında bulunur);
Kasr (ﻗﺼﺮ) ==> Uzatmadan kısa oku anlamına gelir.
Med (ﻤﺪ) ==> Kısaltmadan uzun oku anlamına gelir.
Sekte (سكته) ==> Nefes almadan dur ve oku anlamına gelmektedir. Kur-an’ı Kerim’de 4 yerde geçmektedir.
Sin (س) ==> Bu durak işareti Sad harflerinin altında bulunduğu zaman, sad harfi yerine sin şeklinde okunur.
Kur-an’ı Kerim’deki tüm durak işaretleri ve anlamları bu şekildedir. Bu durak işaretleri ayetlerin ortasında veya sonlarında bulunabilir. Sormak istediğiniz sorular varsa yorum kısmından sorabilirsiniz. Herkese hayırlı ilimler dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?