Merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere madam ve mösyö arasındaki fark nedir, hangisi erkek ve hangisi kadın için kullanılır onu anlatacağız.
Madam ve Mösyö Fransızca olan ve dünyada en çok kullanılan unvanlardan birisidir. Özellikle roman okuyanlar madam ve mösyö kelimelerine sıklıkla rastlarlar. Özellikle Fransız yazarların kitabında kişilerin başında madam ya da mösyö unvanı getirilir. Fakat bazen bu iki kavram birbirine karıştırılıyor. Daha doğrusu hangisi hangi cinsiyeti temsil ettiği karıştırılabiliyor. Şimdi sizlere kısaca madam erkek mi kadın mı, mösyö erkek mi kadın için mi kullanılır onu yazalım.
Madam ve Mösyö Kimler İçin Kullanılır? Hangisi Erkek ve Hangisi Kadın?
Madam ve Mösyö unvan kelimeleri Fransızca kökenlidir. Madam kadınlar için, mösyö ise erkekler için kullanılmaktadır. Daha doğrusu mösyö kelimesi erkeklere (bay) verilen bir unvan olurken, madam kelimesi ise kadınlara verilen bir unvandır. Fakat madam kelimesi Fransa’da genellikle evli kadınlar için kullanılan bir unvandır. Veya belli bir yaşı geçmiş kadınlara söylenen unvanların başında gelir. Fakat madam kelimesi ülkemizde Müslüman olmayan evli kadınlara verilen bir unvan olarak geçiyor.
- Madam ==> Kadın
- Mösyö ==> Erkek
Dediğimiz gibi madam kadın için, mösyö ise erkek için kullanılan bir unvandır. Bu iki kelime birbirine karıştırılabiliyor. Bu yüzden unutmamak için kısaca bir formül üretebiliriz. Sizler için şöyle bir kısa formül bulduk. “Madam” kelimesindeki sesli harfler yani ‘a’ harfi kalın harf olmaktadır. Haliyle “kadın” kelimesindeki sesli harfler de kalın harftir. Buradan bunu aklınıza kodlayabilirsiniz. Diğer taraftan “Mösyö” kelimesindeki sesli harfler ‘ö’ harfi ince harf olarak geçer. Haliyle ‘Erkek’ kelimesindeki sesli harf de ince harftir. Buradan da kalın-ince harfleri aklınıza kodlayarak madamın kadın olduğunu ve mösyönün ise erkek olduğunu unutmamış olursunuz.
Şimdi TDK’ya göre anlamlarına tekrar bakalım.
Mösyö kelimesi TDK’ya göre “Erkeklere verilen bir unvan” ve “Bay” anlamlarına gelmektedir.
Madam kelimesi ise TDK’ya göre “Fransa’da evli kadınlara verilen san” ve “Türkiye’de Müslüman olmayan evli kadın” anlamlarına gelmektedir.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?