Mahfetmek mi Mahvetmek mi Mafetmek mi Doğrusu Hangisidir? (TDK)

Selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere mahvetmek mi yoksa mahfetmek mi hangisi doğru yazılmıştır kanıtıyla birlikte onu paylaşacağız.

Dilimizde günlük hayatta kullandığımız bazı kelimelerin yazımlarını hatalı yapabiliyoruz. Bu kelimelerin başında ise “Mahvetmek/Mahfetmek/Mafetmek” üçlüsü gelmektedir. Gerçekten de bu kelime birbirine çok karıştırılır. Aslında üçünü de okuduğumuzda dilimizden aynı gibi çıkıyor. Yani diksiyon kurallarına göre, telaffuza göre kelimenin okunuşu birbirine çok yakın. Haliyle yazım kurallarında da hatalar yapılabiliyor bu kelime bazında. Fakat yazım kurallarına göre sadece 1 tanesi doğrudur. Peki, bu kelimelerden hangisi doğrudur. TDK’ya göre mafetmek mi, mahfetmek mi yoksa mahvetmek mi doğru yazılmıştır şimdi kanıtına göre paylaşalım.

TDK’ya Göre Mahfetmek mi Mahvetmek mi Mafetmek mi Hangisi Doğru?

  • Doğru yazılışı ==> ✓ Mahvetmek
  • Hatalı yazılışları ==> x Mahfetmek / x Mafetmek

Türk Dil Kurumu’na göre dilimize Arapça’dan geçen ve “Yok etmek“, “Bozup işe yaramaz duruma getirmek“, “Onmaz duruma getirmek” ve “Boşa gitmesine sebep olmak, heba etmek” anlamlarına gelen kelimenin doğru yazılışı “MAHVETMEK” kelimesidir. Yani kelimenin doğru yazılışında 4. harfi f değil v harfi olmalıdır. Diğer yazılımlar ise yani “Mahfetmek” ve “Mafetmek” hatalı yazılışlardır. Eğer sınavlarda bu kelime karşımıza çıkarsa yazım kurallarına göre doğrusu “Mahvetmek” olacaktır. Bu yüzden kelimenin doğrusunu iyi bilmemiz gerekmektedir. Kısacası bu kelimede “F” harfi bulunmaz. Şimdi kanıtını paylaşalım.

TDK’nın sözlük uygulamasına göre kelime yukarıda gördüğünüz gibi “mahvetmek” olarak yazılmaktadır. Sözlük uygulamasında “mahfetmek, mafetmek” gibi kelimeleri arattığımızda bir sonuç çıkmaz. Haliyle buradan da kelimenin doğrusunun mahvetmek olduğunu anlayabiliyoruz. Bu kelime mahv + etmek kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Yani Arapça mahv + Türkçe etmek birleştiğinde mahvetmek kelimesi meydana geliyor diyebiliriz. ‘Mahv’ kelime köken anlamı olarak ‘yok etme, yok olma’ gibi manalara gelmektedir. Umarız yararlı olur. İyi dersler dileriz…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir