Selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere Roma rakamlarındaki harfler kaça eşittir onları anlatacağız.
Roma rakamları veya diğer bir adıyla Romen rakamları çoğu yerde kullanılan bir sayı sistemidir. Roma rakamları, saatlerde, ders kitaplarında, bazı romanların ilk sayfalarında, yüzyıl yazılışlarında (XV. yüzyıl gibi) vb. birçok yerde kullanılmaktadır. Romen rakamları sınavlarda veya bilgi yarışmalarında da karşımıza çıkabiliyor. Özellikle en çok çıkan soruların başında Romen rakamlarının harfleri geliyor. Bildiğiniz gibi Romen rakamları harflerle ifade edilmektedir. Mesela V 5’e eşittir, X 10’a eşittir. Bu şekilde birçok harf vardır. Şimdi sizlere Roma rakamlarındaki tüm harfleri ve harflerin kaça eşit olduklarını yazalım.
Romen Rakamlarında Hangi Harf Kaça Eşittir?
Roma rakamlarında S, I, V, X, L, C, D, M olmak üzere toplamda 8 farklı harf (sembol) bulunmaktadır. Bu harflerin hepsi bir sayıya denk gelmektedir. Roma rakamlarındaki harfler ve eşitlikleri aşağıdaki gibidir:
- S = 0.5
- I = 1
- V = 5
- X = 10
- L = 50
- C = 100
- D = 500
- M = 1000
Romen rakamlarındaki harfler ve eşitlikleri bu şekildedir. Bu harflerden en az kullanıma sahip olanı S’dir. S yarıma yani 1/2’ye eşittir ve kullanımı oldukça düşüktür. En sık kullanımı olan semboller ise I, V ve X’tir. Örneğin bazı kitapların ilk sayfaları I, II, III, IV, V, VI, VII şeklinde devam etmektedir. Roma rakamlarında en büyük sembol yani harf M’dir. M 1000’e (bin) eşittir. En küçüğü ise S’dir. S ise 0.5’e eşittir. Aslında S fazla kullanılmıyor bu yüzden en küçük sembole I diyebiliriz. Harflerin sırasını karıştırmamak için LCD formülünü aklınızda tutabilirsiniz. Şöyle ki zaten I, V ve X çoğu kişi tarafından biliniyor. Sonra gelen 50-100-500 yani L-C-D ise biraz karıştırılabiliyor. Bildiğiniz gibi LCD televizyonlar var. İşte buradan LCD şeklinde aklınızda tutun. Romen rakamlarının 50-100-500 sayılarının küçükten büyüğe sıralaması da zaten böyle olacaktır, yani LCD şeklinde oluyor. Bu şekilde aklınızda tutabilirsiniz.
Şimdi sizlere romen rakamları ile ilgili birkaç örnek sayı paylaşalım ve eşitlikleri yazalım.
Romen rakamları örnek sayılar ve değerleri:
- VI=6
- IX=9
- XI=11
- XVI=16
- XIX=19
- LII=52
- LXI=61
- LXVIII=68
- CXII=112
- CXVI=116
- DCCXCII = 792
- MMX=2010
- MMXXII=2022
- MMMMCDXXXI = 4431
Bunlara ek olarak roma rakamlarında büyük sayıları göstermek için sembollerin üzerine çizgi çizmemiz gerekiyor.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi V harfinin üzerine çizgi çizerseniz bunun değeri 5000 olur. Yani normalde V 5’e eşittir. Ama üzerine uzun çizgi çizerseniz bu 5 bin olur. Kısacası harflerin üzerine uzun çizgi çizildiğinde değeri bin kat artmış olmaktadır. Mesela C’yi baz alalım. C normalde romen rakamlarında 100’e (yüze) eşittir. Ama üzerine uzun çizgi çizerseniz, yani çizgili C olursa bunun değeri 100.000 (yüz bin) olur.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?