Çocukluk ve Gençlik Yılları:
7 Kasım 1867 yılında doğan Marie Curie (Doğum Adıyla: Maria Salomea Skłodowska), Polonya vatandaşlığından Fransız vatandaşlığına geçmiştir. Marie Curie Varşovalıdır. Babası Wladislaw Sklodowski Varşova lisesinde matematik ve fizik öğretmenliği yapmıştır. Annesi Bronislawa Sklodowski yatılı kız yurdu müdürlüğü yapmıştır. Marie Curie ve ailesi annesinin müdürlük yaptığı yurtta kalıyordu. Marie Curie‘de dahil olmak üzere toplam 5 kardeşlerdi, 3 kız kardeşi ve bir erkek kardeşi vardı. 1875 yılında 2 ablası (Sofia ve Bronya) tifüse yakalandı, Sofia bir yıl sonra ölürken Bronya iyileşti. 2 yıl sonra Marie‘nin annesi Bronislawa verem sebebiyle öldü.
Eğitim Durumu:
Varşova o dönemlerde Rus yönetimi altında yönetiliyordu. Rus yönetimi yüzünden kadınlar üniversite okumak istedikleri zaman ülke dışına gitmesi gerekiyordu. Bu yüzden Marie Curie ve ablası bir süre çalışıp para biriktirdiler, kazandıkları para ile ablası Bronya tıp eğitimi almaya başladı.Mezun olunca Marie‘ye fizik ve matematik eğitimi alması için yardım etti. Marie Varşova’da Endüstri ve Tarım Müzesi adı altında gizlice eğitim veren Polonya okullarında eğitim aldı. Ardından önce ablasının yanında kalarak daha sonrada küçük bir tavan arasında yaşayarak eğitim alacağı Paris’e gitti (3 Kasım 1891) ve bir buçuk yıl sonra sınıfının birincisi olarak fizik derecesini aldı.
Evliliği:
Marie, piezoelektriği kardeşiyle birlikte keşfeden Pierre Curie ile bir bilim insanı vasıtasıyla 1894 yılında tanıştı. Ortak bilimsel ilgiler ve hayat görüşleri sayesinde birbirlerine bağlandılar. 1895 yılında evlendiler. Marie Sklodowski evliliğin ardından Curie soyadını aldı.Böylelikle Marie Curie olarak tarihte adı kalmıştır.Yoksa soyadı haliyle evlilikten önce farklı idi. Kocası Pierre Curie, endüstri, fizik ve kimya okulu laboratuvarlarının başkanıydı.
Çalışmaları:
Marie Curie, 1896 senesinde öğretmenlik diplomasını aldı. Akabinde Fransız fizikçi olan Henri Becquerel’in 1897 yılında duyurduğu, uranyum tuzlarının yaydığı, sonraları radyoaktivite olarak adlandırılacak ışın üzerine detaylı araştırmalar başlattı. Marie Curie’nin elde ettiği başarılarına bir yenisi de radyoaktif izotopları izole etmek için kullanılan radyoaktivite teknikleri de dahil oldu. Curie‘nin yönetimi önderliğinde, dünyanın ilk çalışmalarında radyoaktif izotoplar kullanılmıştır. Uranyum ile yaptığı deneyler sonucunda Marie Curie radyoaktiviteyi keşfederek üzerinde çalışmalar yapmıştır. Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarından dolayı radyoaktivite birimine “curie” denilmektedir.
Polonyum’u Buldular:
1898 senesi Temmuz ayında Marie Curie ve eşi Pierre Curie polonyumu bulduklarını duyurdular (bu isim Marie’nin vatanı Polonya’dan gelmedi). Polonyum, uranyumun radyoaktif bozunmasından ortaya çıkan yeni bir radyoaktif elementtir. Bunun ardından doktorasını verdi ve Fransa’da gelişmiş bilim alanında doktora unvanı alan ilk kadın oldu.
Kocasını Kaybetti:
Curie 1904 senesinde fizik öğretmenliği yapmaya başladı. Marie ve kocası radyasyona maruz kaldığı için rahatsızlıklar geçirmeye başladılar. Bu olayların üzerine araştırmacılar ve diğer bilim insanları radyum elementinin canlı dokusuna zarar verdiğini onayladılar. 19 Nisan 1906’da Pierre Curie bir at arabasının çarpması sonucu öldü. Marie kocasının Sorbonne’daki öğretmenlik görevine devam etti ve Sorbonne’daki ilk kadın profesör oldu.
Ölümü:
1934 yılında Fransa’nın Savoy kentinde Curie kan kanserinden dolayı öldü. Hastalığı, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Bu yüzden Curie‘ye “bilim için ölen kadın” denildi.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?