Matematiğe Katkıda Bulunan Bilim Adamları

Herkese merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlere matematiğe katkıda bulunan bilim adamlarının isimlerini vereceğiz.

Matematiğe emeği geçen onlarca bilim adamı vardır.Lakin bu yazıda sizlere en önemlilerini paylaşacağız.Matematik bilimine katkı sağlamış bilim adamlarına ve matematik alanında yapmış oldukları buluşlara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Niels Henrik Abel (1802-1829)

Abel cebir fonksiyonları,eliptik fonksiyonlar ve belirli integraller alanında buluşlar yapmıştır.Özellikle cebir alanında bir çok buluş yapan Abel, abelyen denklemlere kendi ismini vermiştir.Abelyen yani değişmeli gruplar cebirde en önemli teoremlerden birisidir.

Pierre de Fermat (1601-1665)

Aslında ilk başlarda hukuk alanda önemli çalışmalar yapan Fermat sonradan matematiğe de ilgi duymuştur.Fermat sayılar teoreminde önemli sonuçlar bulmuştur.Bunun yanında maksimum ve minimum metodları Fermat bulmuştur diyebiliriz.Bunun yanı sıra cebirle alakalı teoremler bulmuştur.Ünlü Fermat teoremine kendi ismini vermiştir.

George Boole (1815-1864)

İngiliz matematikçi George Boole’nin en büyük buluşu cebir alanında olmuştur.Mantık alanında da önemli buluşlar yapan Boole matematikteki 1 ve 0‘ı bulmuştur.Daha doğrusu bunlardan 1’in doğruyu temsil ettiğini ve 0’ın da yanlışı temsil ettiğini ileri sürmüştür.Haliyle bilgisayar gelişiminde çok büyük rol oynamıştır.Çünkü bildiğiniz gibi bilgisayarlarımız 1 ve 0 komutları ile çalışıyor.Bu yazıyı okuduğunuz bilgisayarların yapımında en büyük katkıyı Boole sağlamıştır diyebiliriz.

Georg Cantor (1845-1918)

Georg Cantor kümeler kavramının gelişmesinde en büyük katkıyı sağlayan matematikçi bilim adamıdır.Cantor’un bitirme tezi ax2+by2+cz2=0 denkleminin çözümü üzerine olmuştur.Bunun yanı sıra Cantor sonsuzluk kavramı üzerinde çalışmalar yapmıştır ve sonsuzluğun gerçek kavramını bulmuştur.Bunun yanında Cantor’un teoremleri de vardır.

Augustin Louis Cauchy (1789-1857)

Karmaşık fonksiyonlar kuramını geliştiren Cauchy Fransız bir matematikçi bilim adamıdır.Cauchy, cauchy teoremini ispatlayıp bu teoreme kendi adını verdi.Matematiğe epey katkısı bulunan Cauchy’in determinantlar,matrisler,eğrisel integraller gibi alanlarda buluşları ve yenilikleri vardır.

Cahit Arf (1910-1997)

Cahit Arf cisimlerin kuadratik formlarını sınıflandırarak kendi adını verdiği arf sabiti,arf halkaları ve arf kapanışları gibi ifadeleri buldu.En büyük Türk matematikçi bilim adamlarından birisi olan Cahit Arf Tubitak’tan 1974 yılında bilim ödülü almıştır.Ek olarak 10 Türk Lirasının arkasında Cahit Arf’ın fotoğrafı bulunmaktadır.

Carl Friedrich Gauss (1777-1855)

Henüz 10 yaşındayken n*(n+1)/2 formülünü bulan Gauss tez çalışmasını en küçük kareler metodunu bularak tamamlamıştır.Geometri ve matematik alanında bir çok buluşa imza atan Gauss astronomi ve fizik alanında da oldukça uzmandı.Fizikte dünyanın manyetik çevresini hesapladı ve yer çekimi sabitine kendi adının baş harfi verildi.Yani Gauss’un G’si verildi.Bunun yanında optik ile ilgili de çalışmalar yaptı.Kısacası matematik,geometri,fizik bilimlerine en fazla katkıyı Gauss sağlamıştır diyebiliriz.

Gabriel Cramer (1704-1752)

Matematikte denklem sistemlerinin çözümünde kullandığımız Cramer kuralını bulmuştur.Bunun yanı sıra “Cebirsel Eğrilerin Analizine Giriş” adlı kitabı yazarak matematiğe katkıda bulunmuştur.Bu kitap analitik geometri alanında yazılan ilk büyük kitaptır.

Ali Nesin (1956-)

Aziz Nesin’in oğlu olan Ali Nesin matematik alanında çıkardığı bir çok akademik makalelerle tanınmaktadır.Matematik alanında onlarca kitap yazmıştır.En büyük buluşu ise “Morley mertebesi sonlu gruplar” araştırmasıdır.Şuanda günümüzde matematik dünyası adlı derginin müdürüdür ve aktif olarak dergi-makale yazımlarına devam etmektedir.

Pierre-Simon Laplace (1749-1827)

Laplace Fransız astronomi ve matematikçi bilim adamıdır.Genellikle gök bilimleri üzerine çalışma yapan Laplace, matematikte kısmi diferansiyel denklem olan Laplace denklemini buldu ve kendi ismini verdi.Olasılıkta ise Laplace dağılımlarını bulmuştur.Aynı zamanda istatistik ve felsefe alanında da çalışmalar yapmıştır.

Jean-Baptiste Joseph Fourier (1768-1830)

Kuşkusuz bu konudaki bilim adamları arasında matematiğe en çok katkı sağlamış isimlerden biri Fourier’dir diyebiliriz.Hala günümüzde kullandığımız ünlü fourier dönüşümünü kendisi bulmuştur.Fourier analizini ve serisini bulan Fourier, günümüzde ses dosyalarının ve videoların sayısal ortamda saklanabilmesinde en büyük katkı sağlayan kişidir.Bulduğu dönüşümle matematiğe can katan Fourier’ın kitapları hala üniversitelerde okutulmaktadır.

Leonhard Euler (1707-1783)

Matematik alanında en çok eser bırakan Euler matematik alanında yaklaşık 70 ciltlik bir eser yazmıştır.Matematiğin her alanına katkı sağlayan Euler özellikle irrasyonel olan “e” sayısını bulmuştur.Bu sayıyı matematikte her alanda kullanmaktayız.Bunun yanı sıra euler fonksiyonları,euler formülü gibi kavramları da kendisi bulmuştur.Euler deyince aklımıza eix=cosx+isinx şeklindeki euler formülü gelmektedir.

Évariste Galois (1811-1832)

Cebir ve sayılar kuramına katkıda bulunan Galois Fransız bir matematikçidir.Galois “Evariste Galois’nın Matematik Yapıtları” adlı kitabını yazarak matematik bilimine büyük katkı sağladı.Bunun yanı sıra beşinci dereceden denklemlerin genel çözümü hakkında çalışmalar yapmıştır.

Şimdilik en önemli bilim adamları bu şekildedir.İlerleyen zamanlarda diğer önemli bilim adamlarını da listemize ekleyeceğiz.Herkese iyi dersler iyi çalışmalar dileriz…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir