Herkese merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlere MathJax eklentisinin nasıl çalıştığını ve tüm detaylarını anlatacağız.
Öncelikle arkadaşlar MathJax, sitenizde matematiksel sembollerin,rakamların,formüllerin vb. tüm işaretlerin güzel bir şekilde görüntülenmesini sağlayan bir eklentidir.Mesela normalde x üzeri 2 yapılırken sitelerde x^2 şeklinde yapılır.Lakin bu mathjax eklentisi sayesinde $x^2$ şeklinde görüntüleyebiliyoruz.Eğer matematikle alakalı bir siteniz var ise bu eklentiyi sitenize kurmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.Eklenti tamamen ücretsizdir.
Şimdi gelelim MathJax eklentimizin detaylı anlatımına.
MathJax Eklenti Kurulumu
Öncelikle arkadaşlar Mathjax eklentisi SMF(Simple Machines Forum) ve wordpress alt yapılı sistemlerde çalışmaktadır.Diğer sistemlerde de çalışabilir lakin en popülerleri ve benim bildiklerim 2 tanedir.
Ben bu yazıda wordpress için mathjax eklentisini anlatacağım.Zaten aynı kurallar smf için de geçerli olacak.
İlk önce wordpress eklentimizi kuralım.Eklentimizin adı “Simple Mathjax” ‘dır.Farklı isimlerde de mathjax’ın eklentileri var ama en iyisi simple mathjax’dır diyebilirim.Eklentiyi wordpress admin panelinden “Eklentiler>Yeni Ekle” kısmından yükleyebilirsiniz.
SMF forumu için de mathjax’ın resmi web sitesinden yükleyebilirsiniz.
MathJax Nasıl Çalışır?
Şimdi gelelim en önemli kısıma.Bu kısım biraz uzun sürebilir.
— Eklentiyi yükledikten sonra çalıştırmak için “$ $” arasında yazmak istediğiniz formülleri yazabilirsiniz.Yani örnek vermek gerekirse “$matematik işlemleri buraya gelecek$” bu şekilde olacaktır.Bunun dışında yapmanız gereken bir şey yok.Peki bu işlemleri nasıl yapacağız onlar hakkında biraz örnek verelim.
$x^2+y^3$ Mesela bunu yazmak için bildiğimiz dolar işaretleri içerisinde “x^2+y^3” şeklinde yazıyoruz.
— Eğer pay ve payda olarak bölü işareti yapmak istiyorsanız “\frac” şeklinde yazmamız gerekiyor.Mesela $\frac{2}{3}$ işlemini yaparken “\frac{2}{3}” ‘ü kullanmış olduk.Sizler de bu işlemi $ işaretleri arasına alıp sitelerinizde deneyebilirsiniz.
— İntegral işlemi yapabilmek için “\int_1^\infty” kodunu kullanmamız gerekiyor.Burada “\int_1^\infty” 1 ve infty değerleri sınırları veriyor.Yani integral sınırları 1 den sonsuza kadar olmuş oluyor $\int_1^\infty$ burada gördüğünüz gibi.
— Türev alırken ekstra bir koda gerek yok direk $dx+dy$ yaparak türev alıyormuş gibi yazabilirsiniz.
— Ek olarak mathjax’de yazıyla kod yazarken yazıdan hemen önce “\” işaretini kullanmamız gerekmektedir.Yani pay ve payda olarak bölü işareti yapmak için frac kullanırken \frac yazmamız gerekiyor.Yada integral işareti yaparken \int kodunu yazmamız gerekiyor.
— Birde başka sitelerdeki mathjax ile yazılmış olan formüllerin kodlarını görebilirsiniz.Öncelikle matematik sembollerinin üstüne gelip sağ tıklıyoruz.Ardından “Show Math As” sonrasında da “TeX Commands” butonuna basıyoruz.
Sonrasında karşımıza küçük bir ekran çıkacak ve o yazılan matematik sayılarının (ya da harflerinin artık her neyse) kodlarını alabileceksiniz.Ardından o kodları kopyalayıp kendi sitenizde direkt olarak “$$” işaretleri arasına koyarak kullanabilirsiniz.
— Son olarak karekök işareti yapmak için de “\sqrt” kodunu kullanmamız gerekiyor.Mesela kök 3’ü sembol ile yazalım. $\sqrt{3}$ gördüğünüz gibi bu şekilde olacak.Yani ” \sqrt{3}” dolarlar arasına bu kodu yazmamız gerekecektir.
— Bunların yanı sıra limit için \lim ve toplam çarpım sembolündeki toplam sembolü için ise \sum ifadesi kullanılır.Mesela $\lim_{0 \to \infty}\sum_{k=1}^{n} \frac {n^3} {\sqrt{n^{3}+k}}$ ifadesinde gördüğünüz gibi “\lim_{n \to \infty}” kodu ile 0 dan sonsuza doğru bir limit oluşturduk.En olarak “\sum_{k=1}^{n}” ifadesiyle de k=1 den n’ye kadar toplam sembolü yapmış olduk.
Mathjax genel olarak bu şekildedir.Şimdilik aklımda olan en önemli sembolleri anlattım.Yorum kısmından sizin sormak istediğiniz ve yapamadığınız işaretler varsa sorabilirsiniz.Şimdi bir kaç örnek yapalım ve yazımızı sonlandıralım.
MathJax İle İlgili Bazı Örnekler
1-) Normal çarpma ve bölme ile alakalı bir örnek;
Başlıklar
$\frac{1}{2}\frac{(sin(x)+cos(y))}{2^4-x^2}$
Kodları bu şekilde=\frac{1}{2}\frac{(sin(x)+cos(y))}{2^4-x^2}
2-) Türev ve integral ile alakalı bir örnek;
$\int_2^{\infty}\frac{dx\ln x}{\sqrt[4]x(x+5)}$
Kodları bu şekilde=\int_2^{\infty}\frac{dx\ln x}{\sqrt[4]x(x+5)}
3-) Kareköklü ifadeler için bir örnek;
$\frac {n^4} {\sqrt[4]{n^3(1+k/n^2)}}$
Kodları bu şekilde=\frac {n^4} {\sqrt[4]{n^3(1+k/n^2)}}
İşlemlerin kaynak kodlarına sağ tıklayıp “Show Math As” sonrasında da “TeX Commands” diyerek ulaşabilirsiniz.
Yazımızın sonuna geldik şimdilik bu kadar.Elimden geldiğince mathjax eklentisini anlattım.Umarım faydalı olur sizler için.
İlerleyen zamanlarda bu eklenti hakkında daha fazla anlatım ve örnek yapabilirim.Sizlerin de sormak istedikleri sorular varsa yorum kısmından bana yazabilirsiniz.Elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.Herkese iyi çalışmalar dilerim…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?