Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere Mekki ve Medeni sureler nedir ve isimleri nelerdir onları paylaşacağız.
Kur’an-ı Kerim’deki sureler Mekki ve Medeni olarak 2’ye ayrılmaktadır. Kur’an-ı Kerim’deki surelerin 20 tanesi Medeni, 82 tanesi Mekki surelerdir. Bunlardan geriye kalan 12 surenin ise alimler tarafından Mekke’demi yoksa Medine’de mi nazil olduğunun farklı görüşleri vardır. Şimdi Mekki ve Medeni sure ne demektir detaylı şekilde açıklayalım.
Mekki ve Medeni Sure Nedir?
Alimler tarafından Mekki ve Medeni surenin tanımı için 3 farklı görüş beyan edilmektedir. Şimdi bu 3 görüşe Mekki ve Medeni sureler ne demektir onu yazalım.
Birinci Görüşe Göre Mekki-Medeni Sure Nedir?
>>> Alimlerin bazılarına göre hicretten önce inen surelere veya ayetlere mekki sureler denir. Hicretten sonra inenlere ise medeni sureler denir. Bu görüşe göre ölçü zamandır. Yani iniş yerine göre baz alınmamıştır. Örneğin hicretten sonra bile olsa veda haccı zamanında ve Mekke’de inen surelere medeni denilmiştir. Dediğimiz gibi 1. görüşe göre yani bazı alimlerin beyanlarına göre zaman baz alınıp hicretten öncekilere mekki sonrakilere medeni denilmiştir.
İkinci Görüşe Göre Mekki-Medeni Sure Nedir?
>>> İkinci görüşe göre ise mekan baz alınmıştır. Yani mekan olarak Mekke ve çevresinde inen ayetlere Mekki, Medine ve çevresinde inen ayetlere ise Medeni denilmiştir.
Üçüncü Görüşe Göre Mekki-Medeni Sure Nedir?
>>> Bazı alimlerin 3. ve son görüşlerine göre ise Mekke’lilere hitap eden sureler Mekki sureler, Medineli’lere hitap edenlere ise Medeni sureler denir.
Mekki ve Medeni surelerin tanımı bazı alimlerin beyanlarına göre bu 3 görüş arasında değişmektedir. Fakat 3. görüş fazla taraftar bulamamıştır. Bu konuda daha çok 1. ve 2. görüşler doğru olarak baz alınmıştır. Şimdi Kur’an-ı Kerim’de geçen Mekki ve Medeni surelerin isimlerini teker teker sizlere aktaralım. Aşağıdan listeye ulaşabilirsiniz.
Kur’an-ı Kerim’de Geçen Mekki ve Medeni Surelerin İsimleri
Çoğu alimlerin görüşüne göre Kur’an-daki surelerin 86 tanesi Mekki ve 28 tanesi ise Medeni surelerdir. Şimdi bunların isimlerini aşağıya paylaşalım.
Mekki Surelerin İsimleri:
- Fatiha
- En’am
- A’raf
- Yunus
- Hud
- Yusuf
- İbrahim
- Hicr
- Nahl
- İsra
- Kehf
- Meryem
- Taha
- Enbiya
- Müminun
- Furkan
- Şuara
- Neml
- Kasas
- Ankebut
- Rum
- Lokman
- Secde
- Sebe
- Fatır
- Yasin
- Fussilet
- Sad
- Zümer
- Gafir
- Fussilet
- Şura
- Zuhruf
- Duhan
- Casiye
- Ahkaf
- Kaf
- Zariyat
- Tur
- Necm
- Kamer
- Vakıa
- Mülk
- Kalem
- Hakka
- Mearic
- Nuh
- Cin
- Müzemmil
- Müddessir
- Kıyamet
- Mürselat
- Nebe
- Nazi’at
- Abese
- Tekvir
- İnfitar
- Mutaffifin
- İnşikak
- Buruc
- Tarık
- A’la
- Gaşiye
- Fecr
- Beled
- Şems
- Leyl
- Duha
- İnşirah
- Tin
- Alak
- Kadir
- Adiyat
- Kari’a
- Tekasur
- Asr
- Hümeze
- Fil
- Kureyş
- Ma’un
- Kevser
- Kafirun
- Mesed (Tebbet/Leheb suresi)
- İhlas
- Felak
- Nas
Medeni Surelerin İsimleri:
- Bakara
- Al-i İmran
- Nisa
- Maide
- Enfal
- Tövbe
- Ra’d
- Hac
- Nur
- Ahzab
- Muhammed
- Fetih
- Hucurat
- Rahman
- Hadid
- Mücadele
- Haşr
- Mümtehine
- Saf
- Cuma
- Münafikun
- Tegabun
- Talak
- Tahrim
- İnsan
- Beyyine
- Zilzal
- Nasr
Resim olarak da aşağıdan tüm surelerin Mekki mi Medeni mi olduğuna bakabilirsiniz. Görseller wikishia.net sitesinden alınmıştır. Ayrıntılı bilgiye oradan ulaşabilirsiniz.
Aynı şekilde yukarıdaki resimden surelerin iniş sırasını, ayet sırasını vb. bilgilerini de görebilirsiniz.
Kur’an’da geçen Mekki surelerin ve Medeni surelerin isimleri de bu şekildedir. Umarız yararlı olur. İyi çalışmalar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?