Hepimizin en beğendiği şekerli sakızlar arasında yerini alan mentosun birbirinden ilginç bilinmeyen bazı özellikleri mevcut.Daha doğrusu birbirinden ilginç demesekte mentos hakkındaki tüm bilgileri bu yazıdan öğrenebileceksiniz.Lafı uzatmadan maddeler halinde mentos hakkındaki tüm bilgileri açıklayalım.
1-) Mentos büyük paket ve küçük paket fiyatlarındaki uyumsuzluk!
Arkadaşlar mentosun büyük paketi yani normal bildiğimiz klasik paketi hemen hemen tüm marketlerde satılıyor.Genelde ücreti ise 1 tl dir.İçerisinde toplam 14 adet draje mentos sakız bulunmaktadır.Peki neden mi bunu söyledim birazdan anlayacaksınız.
Bir de bu mentosun küçük paketleri var.Üssteki görselde gördüğünüz gibi(sırayla yukarıdaki büyük paket ve aşağıdaki küçük pakettir.) küçük paketin içerisinde ise 5 tane mentos şeker mevcut.Peki bunların fiyatını biliyormusunuz? Ben sizin için söyliyeyim.Bu küçük mentos paket ise 25 kuruşa bakkallarda satılıyor.Küçük paketteki mentosları fazla yerlerde bulamazsınız yani her yerde satılmıyor diyebilirim.
Kısaca özetleyelim büyük paket mentos fiyatı içerisinde 14 tane sakız var ve 1 tl iken, diğer taraftan küçük paketteki mentos içerisinde 5 tane var fiyatı 25 kuruştur.Burada büyük bir uyumsuzluk var arkadaşlar.Size diyeceğim şudur ki küçüklerden 4 tane alsanız 1 tl ediyor ve toplam 20 tane sakız almış oluyorsunuz.Yani 6 tane sakızı bedavaya denk getirmiş oluyorsunuz.Ama direkt büyüğünden alırsanız 1 tl ye 14 tane almış oluyorsunuz.O yüzden büyük mentos alacağınıza küçüklerden alın her açıdan avantaj sağlarsınız.Bu taktiğimi de unutmayın herkese afiyet olsun. 🙂
2-) Mentos ilk olarak kaç yılında üretildi?
Mentos ilk olarak 1932 yılında, Hollanda’da, Michael ve Pierre van Melle kardeşler tarafından üretildi.
3-) Peki mentos şişelerinde kaç tane draje sakız mevcut?
Önceki maddelerde dediğim gibi büyük paket 14 tane küçük paket 5 taneden oluşurken mentosun şişelerinde toplamda 45 adet draje sakız vardır.
4-) Peki mentos bir şişe kolanın içerisine atıldığında neden reaksiyona giriyor?
Bu reaksiyon aslında kimyasal değil, basit fizik kurallarından dolayı gerçekleşir. Gazlı içecekler, belirli miktarlarda, suda çözülmüş küçük baloncuklar halinde CO2 (karbondioksit) içerir. Karbondioksit ve su konsantrasyonu, sürekli olarak değişen bir düzensizlik içerisindedir. Mentos drajesi gazlı içeceğin içine düştüğü zaman, bu durum bozulur. Bu durumun sebebi, Mentos’un pürüzsüz görünen ama aslında pürüzlü bir yapıya sahip olan dış yüzeyidir. Mentos’un mikroskobik pürüzlere sahip yüzeyinde köşe bucak ilerleyen baloncuklar, hızlıca köpük formuna dönüşür ve bu da etkileyici köpük fıskiyesi durumuna neden olur. Gazlı içecek ile ne kadar çok draje temas ederse, tepkime o kadar şiddetlenir.
5-) Mentos dünyada kaç farklı ülkede satılıyor?
Mentos dünyada 100’den fazla farklı ülkede satılıyor.
6-) Mentos rainbow’un içerisinde toplam kaç farklı meyve çeşiti vardır?
Mentos rainbowların içerisinde toplamda 7 farklı meyve çeşiti bulunmaktadır.Bunlar karpuz, çilek, elma,portakal, greyfurt, ahududu ve yabanmersinidir.
7-) Mentosun raf ömrü kaç yıldır?
Mentosun raf ömrü çeşitine göre değişiyor.Ortalama 2-3 yıl arası ömrü olduğu söyleniyor.
Şimdilik mentos hakkındaki ilginç ve genel bilgiler bu şekildedir.İlerleyen zamanlarda farklı bilgiler öğrenirsem konuya ekleyeceğim.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?