Milletvekilliğini Sona Erdiren Nedenler Nelerdir? (Kısaca)

Merhabalar bu yazımızda sizlere özellikle KPSS sınavına çalışanlar için milletvekilliğini sona erdiren durumlar nelerdir kısaca onları paylaşacağız. Şimdiden iyi çalışmalar dileriz.

Başlıklar

Milletvekilliğini Sona Erdiren Durumlar

Milletvekilliğinin sona ermesi, yasama dönemi içinde herhangi bir sebepten dolayı kendiliğinden, meclis kararıyla veya mahkeme kararıyla milletvekilliğinin düşmesi olayına denilmektedir. Milletvekilliğini sona erdiren 3 farklı durum mevcuttur diyebiliriz. Şimdi maddeler halinde bu durumları açıklayalım.

1-) Kendiliğinden Sona Erme Durumu

  • Ölüm: Gerçek kişiliğin sona ermesiyle milletvekilliği de sona ermektedir. Yani bir milletvekili vefat ederse haliyle vekilliği de düşmüş olur.
  • Cumhurbaşkanı Seçilme: Cumhurbaşkanı seçilen bir milletvekilinin, milletvekilliği herhangi bir karar olmadan, yani kendiliğinden sona ermiş olur.

2-) TBMM Kararı İle Sona Erme Durumu

  • İstifa (Çekilme): İstifa eden veya vekillikten çekilmek isteyen bir milletvekilinin vekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra TBMM Genel Kurulunca basit çoğunlukla kararlaştırılır.
  • Devamsızlık: 1 ay içerisinde mazeretsiz ve özürsüz toplam 5 birleşim günü devamsızlık yapan kişinin milletvekilliği meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun alacağı karar ile sona ermektedir. Salt çoğunluk sayısı 276 kişidir.
  • Milletvekilliği ile Bağdaşmayan Görevde Israr Erme: Meclis genel kurulunun basit çoğunlukla alacağı karar sonucunda kişinin milletvekilliği sona erebilir.

3-) Mahkeme Kararı İle Sona Erme Durumu

  • Kısıtlanma: Mahkeme kararıyla kısıtlanan milletvekilinin üyeliği, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle düşer.
  • Kesin Hüküm Giyme: Milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yargılanması üzerine veya dokunulmazlık korunmasından yararlanmadan bir suçtan yargılanması üzerine milletvekili olmaya engel cezalardan birini giymesi üzerine bu kararın Genel Kurula bildirildiği an üyelik düşer.

NOT = Ayrıca milletvekilliği düşürülen vekil, bu karara karşı kendisi veya başka bir milletvekili aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne 7 gün içerisinde başvurabilir. Mahkeme ise 15 gün içinde karar vermektedir. Son olarak 2010 anayasa değişikliğine göre bir milletvekili mensup olduğu partisinin kapatılmasına sebep olursa, milletvekilliği düşmez.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir