İyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere görevlerine ve şekillerine göre nöron çeşitleri nelerdir onları paylaşacağız. Şimdiden iyi çalışmalar dileriz.
Başlıklar
Nöron Çeşitleri
Nöron (veya diğer bir ismiyle sinir hücresi), canlılarda bulunan sinir sisteminin ana yapı taşı olan bir sinir hücresidir. Sinir hücreleri yani nöronlar görevlerine ve şekillerine göre gruplandırılabilirler. Şimdi detaylıca anlatalım.
Görevlerine Göre Nöron Çeşitleri
Nöronlar gerçekleştirdikleri görevlerine göre 3 grupta incelenirler. Bunlar duyu nöronlar, motor nöronlar ve ara nöronlardır.
1-) Duyu Nöronları (Getirici Sinirler)
- Çeşitli reseptörlerden aldıkları uyarıları merkezi sinir sistemine yani beyin ve omurilike ileten nöronlara duyu nöronlar denir.
2-) Motor Nöronlar (Götürücü Sinirler)
- Merkezi sinir sisteminden aldığı emirleri kaslara ya da bezlere (efektör organlara) ileten nöronlara motor nöronlar denir.
3-) Ara Nöronlar (Bağlayıcı Sinirler)
- Motor ve duyu nöronları arasındaki bağlantıyı sağlayan ve merkezi sinir sistemini oluşturan nöronlara ara nöronlar denir. Bir diğer isimleri bağlayıcı sinirlerdir. Bu nöronlarda duyu nöronlarıyla gelen uyartılar değerlendirilir ve oluşturulan yanıt motor nöronlara iletilir.
Şekillerine Göre Nöron Çeşitleri
Sinir hücreleri şekillerine göre 3’e ayrılır. Bunlar tek kutuplu nöronlar, iki kutuplu nöronlar ve çok kutuplu nöronlardır.
1-) Tek Kutuplu Nöronlar
- Nöron gövdesinden bir uzantı çıkar. Gövdeden çıkan tek uzantı dallanma yapabilir. Omurgasız hayvanların motor nöronları bu tiptir.
2-) İki Kutuplu Nöronlar
- Akson ve dendritler hücre gövdesinin zıt kutuplarından çıkarlar. Nöron gövdesinden iki uzantı çıkar. Daha sonra bu uzantılar dallanabilir.
3-) Çok Kutuplu Nöronlar
- Nöron gövdesinden çok sayıda uzantı çıkar. Bu nöronlarda bir akson ile çok sayıda dendrit bulunur.
Bunlara ek olarak sinir sisteminde nöronların yanı sıra nöroglia (glia) ismi verilen yardımcı hücreler de yer almaktadır. Beyindeki glia sayısı nöronların 10 katı kadardır. Glia hücreleri nöronlara besin maddesi sağlanmasında ve nöronların salgıladığı maddeleri absorbe ederek homojen bir çevre oluşumunda etkili olurlar. Miyelin kılıf oluşumunu sağlayan Schwan hücresi de bir glia hücresidir.
Nöron çeşitleri konu anlatımının sonuna geldik. Umarız yararlı olur. Tekrardan iyi dersler dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?