Herkese selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere nötron sayısı nasıl bulunur, nasıl hesaplanır kısaca onu anlatacağız.
Nötron sayısı hesaplama sınavlarda karşımıza çıkabilecek soru tiplerindendir. Bazı kaynaklarda nötron sayısı, kütle numarası ve atom numarasının toplamına eşit yazıyor. Fakat bu tamamen yanlıştır. Nötron sayısı kütle numarası ile atom numarasının farkıdır. Yani toplamı değildir. İnternetten araştırma yaparsanız çoğu haber sitesinin bu şekilde yanlış bilgi verdiğini görebilirsiniz. Şimdi sizler için nötron sayısı nasıl hesaplanır en doğru formülünü paylaşalım ve örnek bir çözüm yapalım.
Nötron Sayısı Nasıl Hesaplanır? Formülü Nedir?
Nötron sayısı, Kütle numarasından Atom numarasını çıkarttığımızda elde edilen sayıdır. Yani formül “nötron numarası = kütle numarası – atom numarası” budur.
Nötron sayısı formülü:
- Nötron sayısı = Kütle numarası – Atom numarası
- Nötron sayısı = Kütle numarası – Proton sayısı
- Nötron sayısı = Kütle numarası – Çekirdek yükü
- Nötron sayısı = Nükleon sayısı – Atom numarası
- Nötron sayısı = Nükleon sayısı – Proton sayısı
- Nötron sayısı = Nükleon sayısı – Çekirdek yükü
Evet arkadaşlar nötron sayısı formülleri bu şekildedir. Kütle numarası ve nükleon sayısı eşit olduğu için ve atom numarası & proton sayısı & çekirdek yükü birbirine eşit olduğu için 6 farklı formül üretebiliyoruz. Şimdi örnek bir çözüm yapalım.
Soru = Bir X atomunun kütle numarası 27 ve atom numarası 15 ise bu atomun nötron sayısı kaçtır?
Cevap = Soruda verilen X atomunu çizelim.
Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi kütle numarasından atom numarasını çıkartırsak nötron sayısını bulmuş oluruz. Haliyle cevabımız 27-15=12 çıkmaktadır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?