Nüfus Yoğunluğu Çeşitleri Nelerdir?

Herkese merhabalar bu yazımızda sizlere nüfus yoğunluğu çeşitleri nelerdir onları paylaşacağız.

Sınırları belirli bir alanda yaşayan kişilerin bir takım ölçütlere göre belirlenen arazilere oranı ile nüfus yoğunlukları ortaya çıkmaktadır. Bu nüfus yoğunlukları aritmetik, fizyolojik ve tarımsal nüfus yoğunluğu olarak üçe ayrılır. Şimdi nüfus yoğunluğu türlerinin detaylarını paylaşalım.

Başlıklar

Nüfus Yoğunluğu Çeşitleri

1-) Aritmetik Nüfus Yoğunluğu

Sınırları belirli bir ülke, bölge ya da belirli bir alanda yaşayan toplam kişi sayısının, o ülke, bölge ya da alanın toplam yüz ölçümüne bölünmesiyle elde edilen yoğunluğa aritmetik nüfus yoğunluğu denir. Türkiye’nin 2015 yılı aritmetik nüfus yoğunluğu 102 kişi/km² ‘dir. Nüfusun fazla olmasının yanı sıra yüz ölçümü küçük olması nedeniyle aritmetik yoğunluğun en fazla olduğu bölge Marmara Bölgesi’dir.

2-) Fizyolojik Nüfus Yoğunluğu

Bir ülke, bölge veya alanda yaşayan toplam kişi sayısının, o ülke, bölge veya alandaki toplam tarım arazisine bölünmesiyle elde edilen yoğunluğa fizyolojik nüfus yoğunluğu adı verilir. Örneğin ülkemizin 2009 yılındaki fizyolojik nüfus yoğunluğu 283 kişi/km² ‘idi. Eğim ve engebenin fazla olduğu yerlerde veya yer şekillerinin sade olduğu halde toplam nüfusun çok fazla olduğu yerlerde fizyolojik nüfus yoğunluğu fazladır.

NOT = Bir yerde aritmetik ve fizyolojik nüfus yoğunlukları arasındaki farkın fazla olması, engebe fazla olduğu için tarım alanının dar olmasına bağlıdır.

3-) Tarımsal Nüfus Yoğunluğu

Bir ülke, bölge veya alanda tarımla uğraşan nüfus miktarının, o ülke, bölge veya alandaki toplam tarım arazisine bölünmesiyle elde edilen yoğunluğa tarımsal nüfus yoğunluğu denir. Yer şekillerinin eğimli ve engebeli olduğu yerlerde tarım arazileri az olduğundan tarımsal nüfus yoğunluğu fazla iken, yer şekillerinin sade olduğu yerlerde tarım arazileri geniş olduğundan tarımsal nüfus yoğunluğu azdır. Ülkemizde Karadeniz ve Doğu Anadolu’da tarım arazileri az olduğundan tarımsal nüfus yoğunluğu fazladır. Bunun yanı sıra İç Anadolu bölgemizde ise tarım arazileri geniş olduğundan tarımsal nüfus yoğunluğu azdır.

Umarız faydalı olur. İyi dersler ve iyi çalışmalar dileriz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir