Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere periyodik cetvelde elementlerin yerleri nasıl bulunur kısaca yöntemini anlatacağız.
Kimya denilince akla gelen ilk konu periyodik cetvel konusudur. Periyodik tabloda elementlerin isimleri ve yerleri yazmaktadır. Genelde periyodik tablo ve elementler hakkında üniversite veya liseye geçiş sınavlarında en az 1-2 soru çıkmaktadır. Ayrıca bazen liselerin kimya klasik sınavlarında periyodik sistemde yer bulma ile ilgili sorular çıkabiliyor. Mesela Oksijen elementinin periyodik cetvelde yeri neresidir tarzınca sorular sorulabiliyor. İşte bu yüzden bu yazımızda sizlere kısaca periyodik tabloda kısa yoldan element yeri nasıl bulunur onu anlatacağız. Hemen anlatıma geçelim.
Periyodik Sistemde Yer Bulma
Eğer bir elementin atom numarası bilinirse o element üzerinden katman elektron dağılımı yapılarak periyodik cetveldeki yeri bulunabilir. Haliyle bir elementin elektron dağılımı ile periyodik sistemdeki yerinin bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Katman sayısı periyot numarasını, son katmandaki elektron sayısı (değerlik elektronu) ise grup numarası verir. Şimdi bu kurala göre elementlerin periyodik tablodaki yerinin nasıl bulunduğunu aşağıda yaptığımız örneklerle incelemiş olalım.
Periyodik Tabloda Yer Bulma İle İlgili Örnekler
Örnek 1 : 6C elementinin periyodik sistemdeki yerini bulunuz.
Cevap 1 : Karbonun atom numarası 6’dır. Haliyle katman elektron dağılımı yaptığımızda 2-4 şeklinde dağılmaktadır. Sonuç olarak karbon elementi 2. periyotta 4A grubunda yer almaktadır. Sondaki elektron sayısı grup numarasını verirken toplam katman sayısı da periyot numarasını verir. Şekilli olarak yapılışına aşağıdan bakabilirsiniz.
Örnek 2 : 12Mg elementinin periyodik sistemdeki yerini bulunuz.
Cevap 2 : Burada da aynı şekilde elektron dağılımı yapacağız. Dağılım yaptığımızda 2-8-2 olarak dağılır. Haliyle magnezyum elementi 3. periyot 2A grubunda yer almaktadır.
Örnek 3 : 13Al elementinin periyodik sistemdeki yerini bulunuz.
Cevap 3 : Alüminyum elementinin elektron dağılımı ise 2-8-3 şeklindedir. Haliyle 3. periyot 3A grubunda yer almaktadır. Aşağıdan çizime ulaşabilirsiniz.
- NOT = Bu kural ilk 20 element ve A grubu elementleri için geçerlidir. Maalesef diğer elementler için bu kural geçerli olmamaktadır.
- NOT 2 = Ayrıca elektron dağılımı 2-8-8 vb. şeklinde yapılmaktadır. Yani her zaman 2 ile başlar ve sonra maksimum 8 olana kadar yazılır. Eğer 8’den küçükse o zaman orada durulur. Mesela atom numarası 9 olan bir elementin elektron dağılımı 2-7 şeklinde olur. Bu da 2. periyot 7A grubundadır demektir.
- NOT 3 = Son olarak helyumun (2He) son katmanında 2 elektron olmasına rağmen soy gaz olduğu için 1. periyotta ve 8A grubunda bulunmaktadır 2A grubunda bulunmamaktadır. Çünkü kimyasal özellikleri bakımından bu grup elementlerine benzemektedir. Haliyle bu element istisnadır ve soygaz grubu elementidir.
Umarız faydalı olur. Herkese sınavlarda başarılar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?