Plastik(Polimer) Malzemelerin Avantajları ve Dezavantajları

Herkese merhabalar arkadaşlar bu yazımızda sizlere gündelik hayatımızda kullandığımız plastik malzemelerin avantajlarını ve dezavantajlarını paylaşacağız.Umarız faydalı olur.Herkese iyi dersler iyi çalışmalar dileriz…

Plastik Malzemelerin Avantajları

==> Polimerlerin çoğu metal, cam ve toprak malzemeye göre çok daha esnek, hafif ve dayanıklıdır.

==> Polimerlerin kökeni petrol olduğu için ahşap yerine polimer malzeme kullanımı, ormanların imhasını büyük ölçüde önlemiştir.

==> Metaller yerine polimer malzeme kullanımı motorlu araçların kütlelerini azaltarak yakıt tasarrufu sağlamıştır.

==> Polimer malzemeler tıpta ve dişçilikte protez imkanlarını çok geliştirmiş teşhis ve tedavide yeni kapılar açmıştır.

==> Polimerlerden çok düşük yoğunluklu köpük tipi ambalaj malzemeleri üretilmiştir.Bu sayede taşıma ve depolama alanlarına yenilikler gelmiştir.

==> Taşıt lastiği, conta, hortum, plastik torba gibi gereçlerin üretiminde polimerler rakipsizdir.

==> Isı ve elektrik yalıtkanı olarak polimerler büyük imkanlar sunmaktadır.

Plastik Malzemelerin Dezavantajları

==> Polimer malzemenin yoğunluğunun küçük olması, bazı kullanımlarda olumsuz bir özellik olarak karşımıza çıkar. Mesela tek seferlik yani tek kullanımlık çatal, kaşık, tabak ve diğer araç gereçler metal ve porselenin yerini tutmazlardır.

==> Her polimer zamanla bozulur.Kendini oluşturan monomere veya başka ürüne dönüşür. Bu, özellikle gıda ambalajlamada plastik kullanımından caydıran bir özelliktir. Örneğin cam şişelerde ambalajlanmış içecekler, plastik ambalajlı içeceklere göre daha fazla tercih edilir.

==> Çoğu plastik ambalaj malzemelerinin turşu ve konserve gibi bir çok gıdaların paketlenmesinde kullanımı ciddi derecede endişe kaynağı oluşturabilir. Özellikle geri dönüşüm malzemesinden üretilmiş kaplar, ilk kullanımından kalan kirlilikler taşır. Ayrıca kalitesiz plastiklerin bozulup monomere ve başka zararlı maddelere dönüşmesi mümkündür. Bu yüzden plastikler özellikle gıda sektöründe pek fazla tercih edilmemektedir.

==> Tek kullanımlık plastik malzemeler ucuz fiyatlı olması nedeniyle çevreye atılması ciddi bir kirlilik sebebi oluşturabilir. Fakat bu kirliliği en aza indirmek için her türlü polimer malzemeyi çevreye atmayıp biriktirmek ve ısıl işlem ile başka bir ürüne dönüştürmek oldukça faydalı olacaktır. Bunun için bir geri dönüşüm süreci gerekmektedir.

YORUMLAR

  1. çok güzel olmuş elinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir