Merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere ramsar alanlarının ne demek olduğunu ve Türkiye’deki ramsar alanları nerelerdir onları paylaşacağız.
Ramsar Alanı Nedir?
Ramsar alanı kısaca sulak alan demektir. İran’ın Ramsar şehrinde 2 Şubat 1971 yılında imzalanan ve sulak alanların korunması ve akılcı kullanımını hedefleyen Ramsar Sözleşmesi‘ne (Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme) Türkiye 1994 senesinde taraf olmuştur.
Ramsar Sözleşmesi maddelerine göre sulak alanlar yani ramsar alanlar, çekilmiş bir biçimde ve derinlik uzunluğu 6 metreden az olan doğal veya yapay, devamlı veya geçici, tatlı, acı veya tuzlu suların ayrıca durgun(sabit) veya akıntılı bütün sular dahil bataklık, sazlık ve turbalık alanlar ile denizlerin gelgit hareketlerinin çekilme devresinde 6 metre uzunluğu geçmeyen derinlikteki bölümlerini kapsamaktadır (örnek görsele aşağıdan bakabilirsiniz).
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığına göre Türkiye’de 14 tane ramsar alanı vardır. Şimdi bunların isimlerini aşağıda paylaşalım.
Türkiye’deki Ramsar Alanları
- Göksu Deltası (Mersin)
- Akyatan Lagünü (Adana)
- Burdur Gölü (Burdur)
- Uluabat Gölü (Bursa)
- Seyfe Gölü (Kırşehir)
- Gediz Deltası (İzmir)
- Manyas Gölü (Balıkesir)
- Meke Maarı (Konya)
- Sultan Sazlığı (Kayseri)
- Yumurtalık Lagünleri (Adana)
- Kızılırmak Deltası (Samsun)
- Kızören Obruğu (Konya)
- Kuyucuk Gölü (Kars)
- Nemrut Kalderası (Bitlis)
Ülkemizdeki ramsar yani bazı sulak alanlar bu şekildedir. Umarız bu bilgiler yararlı olur. Herkese iyi çalışmalar ve iyi dersler dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?