Rehber Öğretmenleri Ne İş Yapar?
Rehber öğretmenleri okullarda, dershanelerde ve etüt merkezlerinde öğrencilerin çevreye uyum sağlamasını ve gizli güçlerinin farkına varmasını sağlayan kişilerdir. Milli eğitime bağlı eğitim kurumlarında aktif olarak görev yaparlar. Rehber öğretmenler kişilere koruyucu ruh sağlığı hizmeti verir. Öğrenme sorunu yaşayan bireylere bu durumu aşması için yönlendirme yapan kişilerdir. Bireylerin kendini tanımalarına ve mesleki olarak uygun meslek seçmelerine destek olurlar. Öğrencilerin zamanı etkili ve verimli bir şekilde kullanabilmeleri için haftalık çalışma programı yaparlar. Rehber öğretmenler psikolojik yardıma ihtiyacı olan kişilere bireysel ve grupla psikolojik danışman hizmeti verir. Öğrencilere meslekleri tanıtmak amacıyla mesleki eğitim verilir. Ailelere yönelik çocuk ve ergen psikolojisi hakkında bilgi ve seminerler verir. Rehber öğretmenleri çocuk ve ergenlik dönemindeki bireylere iletişim alanında danışman hizmeti verir. Özel eğitime ihtiyacı olan çocukları ilgili kuruma havale eder.
Rehber Öğretmenliği Mesleğin Gerektirdiği Özellikler Nelerdir?
Rehber Öğretmenleri iletişim gücü yüksek kişilerdir. Kendini bilen tanıyan, duygu ve düşüncelerini ifade edebilen kişilerdir. İnsanları anlayan, dinleyen, anlayışlı ve hoşgörülü kimselerdir. Yardım etmeyi seven, insanların sorunlarını çözemeye istekli kişilerdir. Rehber öğretmenler insanları hatasıyla kabul eden, derin hoşgörü sahibi kimselerdir. Kendini sürekli geliştiren, araştırmacı ve yaratıcı kişilerdir. Psikoloji alanına ilgi duyan, davranışların altında yatan nedenleri bilen, problem çözme becerisi gelişmiş kişilerdir.
Rehber Öğretmenliği Mesleğin Çalışma Koşulları Nelerdir?
Rehber Öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında görev yaparlar. Sessiz sakin ve gürültüsüz ortamda çalışırlar. Rehberlik araştırma merkezleri, dershaneler, okullar, etüt merkezlerinde rehber öğretmen ve danışman görevi yaparlar. Rehber öğretmenler üniversiteye eşit ağırlık puan türünden yerleşirler. Eğitim fakültesi rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olurlar. Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim sonrası kamu personel seçme sınavı ile görev yerleri belli olur. Üniversite sonrası yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitede kariyer yaparlar.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?