Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere sadece Kur’an-ı Kerim yeterli midir yoksa hadislere bakılmalı mı, hadislere bakmaya gerek var mı yok mu konu hakkında detayları yazacağız.
Son zamanlarda özellikle sosyal medyada birçok kişi “sadece Kur’an-ı Kerim’e bakmak yeterli olur bunun dışında hadislere vb. şeylere bakmaya gerek yok” şeklinde görüşleri savunuyor veya bu tarz açıklamalarda bulunuyor. Bizzat son zamanlarda bu görüş arttığı için konu hakkında kısa bir paylaşım yapmak istedik.
Arkadaşlar öncelikle şunu belirtelim. Hadisler bizzat Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ‘in sözleri ve davranışlarının tamamıdır. Yani günümüze kadar gelen sahih hadislerin tamamı peygamberimizin sözleridir diyebiliriz. Hüküm ve haber bildiren tüm hadisler vahiy olarak geçmektedir. Şimdi hemen bir örnek verelim.
Örneğin; Kur’an-ı Kerim’de namaz kılmanın farz olduğu ayetlerde geçiyor fakat namazın kaç rekat kılınacağı yazmıyor. Mesela yatsı namazını ele alalım. Yatsı namazının farzı 4 rekattır. Fakat Kur’an-ı Kerim’de yatsının farzının 4 rekat olduğu yazmamaktadır. Dilerseniz baştan sona okuyabilir ve kendiniz görebilirsiniz. İşte o zaman ne yapacağız. Hadislere bakacağız. Hadislerde namaz ile ilgili tüm bilgiler, namazın nasıl kılınacağı, kaç rekat olduğu vs. hepsi yer almaktadır. Yani kısacası arkadaşlar sadece “Kur’an-ı Kerim’e bakarım tüm bilgiler orada yazıyor, hadislere gerek yok.” demek çok yanlış bir düşüncedir. Yani en basitinden örnek verdik. Dediğimiz gibi Kur’an’da namaz kılmanın farzı yazıyor fakat nasıl kılınacağı yazmıyor. İşte bu durumda hadislere bakmamız gerekiyor. Sadece namaz konusu da değil. Diğer tüm konularda eğer Kur’an-ı Kerim’de detaylı bir bilgi içermiyorsa bu durumda hadislerden bilgi almamız gerekmektedir. Çünkü hadisler de vahiy niteliğindedir. Sonuçta peygamber efendimiz haşa kendiliğinden bir bilgi uydurmamaktadır. Hepsi vahiy yolu ile peygamberimize bildirilmiştir. Haliyle haber ve hüküm bildiren tüm hadisler vahiydir. Sonuç olarak vahiye inanmayan kişi de kafir olmuş olur.
Şimdi başka bir örnek verelim: Mesela Kur’an-ı Kerim’de zakatın farz olduğu, her müslümanın zekatını vermesi gerektiği yazmaktadır. Fakat zekatın kaçta kaç olduğu yani verilme miktarı yazmamaktadır. Bildiğiniz gibi zekatın miktarı 40’ta 1’dir. Fakat bu sayı olarak Kur’an’da geçmez. İşte bu durumda hadislerden bilgi almaktayız. Yani zekatın kırkta bir olduğu hadisi şeriflerde geçmektedir. Haliyle hadislere inanmamak çok yanlıştır ve hadisleri inkar etmek insanı dinden çıkartır (kafir yapar). Bundan dolayı arkadaşlar hem Kur’an-ı Kerim hem de hadislere inanmalıyız.
Bir başka örnek verelim: Mesela Kur’an-ı Kerim’de yine abdest bozan durumlar yazmamaktadır. Yani abdesti hangi durumlar bozar bu Kur’an’da geçmiyor. İşte bu bilgileri de hadis kaynaklarından öğreniyoruz. Haliyle hadislere gerek yok demek çok yanlış ve günahtır. Hatta alimlerin beyanına göre mütevatir hadislere inanmayan, bu hadisleri inkar eden kişi kafir olur.
Bundan dolayı bir hadis gördüğünüzde kesinlikle inanmamazlık yapmayın. Elbette zayıf hadisi şerifler vb. olabilir, bunları araştırabiliriz. Fakat temel olarak konumuzu özetlersek “Kur’an-ı Kerim yeterli, hadislere gerek yok, hadislere inanmıyorum.” demek çok günahtır ve kişiyi kafir eder. Dilerseniz konu hakkında Cübbeli Ahmet Hoca’nın açıklamalarını izleyebilirsiniz. Aşağıya 2 video ekliyorum.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?