Dünyaca bilinen adıyla Virtual Reality veya Türkçesi ile Sanal Gerçeklik “Nedir?”, bu yazımızda bunu inceleyeceğiz ve bu teknolojiyi nasıl deneyimleyebiliriz bundan bahsedeceğiz. Bu arada yazı boyunca Sanal Gerçeklik yerine İngilizce kısaltması olan VR’ıkullanacağız.
Sanal Gerçeklik Nedir?
VR aslında gerçek olmayan bir ortamı, durumu; görüntüsüyle ve sesiyle –hatta muhtemelen ileride kokusuyla- gerçekten o ortam veya durumun içindeymişsiniz hissini veren teknolojidir. Teknoloji detaylarda saklıdır ve tabii her VR aynı değildir. Kimi ürünlerde kişi, avuç içi kadar gözlük kaskını takar ve hayattan soyutlanır, gerçek dünya ile ilgili hiçbir şey göremez. Diğer yandan uçuş simülatörü de bir çeşit sanal gerçeklik uygulaması olmasına rağmen gözlük kaskı takmazsınız, bunun yerine etrafınızı büyük ekranlar kaplar ve gerçek hayattan tam olarak soyutlanmış hissetmezsiniz. VR’ı normal bir video izlemekten ayıran yanı, görüntüyü tek bir açıdan değil de 360 derece izliyor oluşunuz. Siz kafanızı sağa-sola yukarı-aşağı çevirdikçe görüntünün açısı da değişmekte.
Sanal gerçeklik ile canınız istediğinde bir ormanın içinde gezinebilir, canınız istediğinde deniz kenarında bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Deniz altındaki güzellikler ilginizi çekiyorsa mercan resiflerini keşfedebilirsiniz. Bunların videolarını da izlemeniz mümkün fakat örneğin mercan resifini incelerken etrafınıza bakıp balıkların üzerinizden veya altınızdan geçmekte olduğunu görmek bazen sol tarafınızdan kocaman bir köpek balığının gelişini alnınızdan soğuk terler dökülürken izlemek canınızı kaybetme derdi olmadan heyecanı yaşamanıza olanak sağlıyor.
Diğer yandan yürüme yetisini kaybetmiş felçli hastaların safari yapmaları, istediğinde bisiklet ile Belgrad ormanları gezintisine çıkmaları, dalış yapmaları imkansıza yakınken bir gözlük ile bu deneyimleri bir nebze de olsa yaşayabilmeleri onlara büyük moral kaynağı olacak ve bundan büyük keyif alacaklardır.
Elimizden geldiğince yazı ve görseller yoluyla sanal gerçekliği sizlere aktarmaya çalıştıysak da bunun bir deneyim olduğunu unutmamak gerek. VR’ın ne olduğunu tam olarak hissetmek için kesinlikle onu denemelisiniz. Bazı alışveriş merkezlerinde Samsung, HTC gibi firmaların ürünlerini tanıtmak için açtığı stantları ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Diğer bir seçenek de ucuz bir Cardboard satın almanız. Bu Cardboard’lar adından da anlaşılabileceği üzere kartondan yapılmış oluyorlar.
Sanal Gerçeklik Gözlüğü Neden Ucuz?
Ucuz olmalarının tek sebebi kartondan üretilmeleri değil tabii ki. Pahalı VR gözlüklerinde gözlüğün kendi ekranı bulunmasına rağmen cardboard’larda telefonunuzu ekran olarak kullanırsınız. Cardboard’un üstündeki en teknolojik parça lensleri. Telefon ekranınızı optimum görüş açısına sahip hale getiren lensler sayesinde düşük maliyetle gayet doyurucu bir deneyim yaşarsınız. Ama tabii ki sırf bu iş için üretilmiş ekranda görüntü kalitesi daha iyi olacaktır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?