Satranç – Rok Nasıl Yapılır?

Herkese merhabalar değerli mmsrn.com takipçilerimiz.Bu yazımızda geçtiğimiz günlerde seri olarak başladığımız satranç derslerinin 2. sini anlatacağız.Bu dersimizin konusu ise rok yapmak.Uzun ve kısa rok nasıl yapılır şimdi onu resimli şekilde görelim.

Uzun Rok

Öncelikle uzun rok yapmayı anlatalım.Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi arasındaki mesafenin daha uzun olduğu kale ile şahın rok yapmasına uzun rok deniliyor.

Rok yapılırken şah 2 sola kayar ve kale ise 3 sağa kayar.Yani yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi rok yapılır.Son durum ise aşağıdaki resimdeki gibi olmaktadır.

Bu şekilde uzun rok yapabiliyoruz.

Kısa Rok

Kısa rok ise aynı arasındaki mesafenin daha az olduğu kale ile şah arasında gerçekleşir.Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi şah 2 sağa kayarken kale ise 2 sola gelir.Bu şekilde kısa rok yapılmaktadır.

Kısa rokun son hali ise aşağıdaki gibi olur.

Ayrıca rok yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.Bunları da paylaşalım;

1-) Öncelikle rok yaparken şah oynatılır ardından kale oynatılır.Eğer turvunada ve resmi yerlerde satranç oynarken ilk kaleyi ellerseniz rok yapamazsınız.
2-) Rok yaparken şah ile kale arasında hiç bir taşın olmaması gerekmektedir.
3-) Ayrıca şah ile kale oyun başladığından beri yeri hiç değişmemesi lazımdır.Eğer şahı herhangi bir yere oynatırsanız asla rok yapamazsınız.
4-) Son olarak şah çekilme durumu olmamalıdır.Yani rok yaptıktan sonra şah pozisyonu olursa rok yapamazsınız.

Umarız faydalı olmuştur.Herkese başarılar dileriz…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir