Sunuş yoluyla öğretim, dersi öğrenciler(veya dinleyiciler) için en iyi şekilde analiz edip, uygun dokümanları seçerek, sunuma iyi çalışarak ve konuyu genelden özele doğru anlamlı bir şekilde öğrencilere sunmaya denir.
Bilgilerin alıcıya aktarılmasında birçok öğretim yöntemi ve tekniği kullanılır. En etkili öğretim yöntemi şudur diyemeyiz çünkü her insanın zihinsel yapısı farklıdır. Farklı öğretim yöntem ve teknikleri kullanarak mesaj alıcıya iletmeye çalışmalıdır. Mesajı alıcıya iletmede etkin olarak kullanılan yöntemlerden biriside sunuş yoluyla öğretim tekniğidir.
Sunuş yoluyla öğretimi etkin kullanmak için şu teknikler uygulanabilir:
1-) Ön Bilgileri Aktarın: Anlatacağınız konuyla ilgili öncelikle ön bilgileri bilmeniz ve aktarmanız gerekir.Sıfırdan bir inşaatı yapmaktansa yarım inşaatı tamamlamak daha kolaydır. Bu yüzden ilk önce ön bilgileri karşıya aktararak öğrenmeyi daha kolay hale getirebiliriz. Bu arada ön bilgiler tespit edilirken yanlış bilgi bulmamaya özen göstermeliyiz.
2-) Bilgileri İyi Organize Edin: Bilgileri kolaydan zora ve somuttan soyuta şeklinde anlatın.Bilgileri bir bütün halinde vermek yerine bütünden kopmadan anlamlı parçalara ayırarak verin. Örneğin bronşit hastalığını anlatacaksınız diyelim “bronşit nedir, belirtileri, tedavi yöntemleri nelerdir” gibi alt başlıklar halinde bilgileri karşıya aktarın.Ek olarak bunun için bilgilerin iyi şekilde organize edilmesi gerekir.
3-) Zengin Anlatım Tekniği Kulanın: Anlatımlarınızı görsellerle destekleyebilirsiniz. Slayt ile etkili anlatım yapabilirsiniz. Konu ile ilgili video izletebilirsiniz. Bu sayede anlatımı zengin yollarla sunmuş olursunuz. Ek olarak sunum yaparken yaparak-yaşayarak öğrenme tekniğini kullanabilirsiniz.
4-) Zengin Örnekleme Yapın: Anlattıklarınızı pekiştirmek ve kalıcı öğrenme sağlamak için zengin örnekler vermelisiniz. Örnekler konuya yakın olmalıdır. Güncel ve sürekli kullanılan bilgiler(örnekler) unutulmaz yani akılda kalır bu yüzden bu bilgileri karşı tarafa anlatmak çok değerli hale gelir ve sunumuza artı katar.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?