Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere Tanzimat Dönemi’nde çıkarılan ilk ve önemli gazeteler nelerdir onları paylaşacağız.
Türk Edebiyatı dersi için bilinmesi gereken önemli konulardan birisi de ilk çıkan gazetelerdir. Şimdi sizlere ilk çıkan gazetelerin isimlerini ve detaylı anlatımını aşağıya yazalım.
Başlıklar
Tanzimat Dönemi’nde Çıkarılan Önemli Gazeteler
1-) Takvim-i Vakayi (Olayların Takvimi) Gazetesi
1 Kasım 1831 tarihinde “Takvim-i Vakayi” ‘nin çıkması ile birlikte basın tarihimiz başlamıştır. Yani ilk resmi gazete Takvim-i Vakayi‘dir. Takvim-i Vakayi gazetesi, devletin resmi işlerinin ve faaliyetlerinin halk tarafından bilinmesini sağlama ve vatandaşlara Osmanlı Devleti sınırları içinde ve dünyadaki olaylarla alakalı bilgi verme maksadıyla yayımlanmıştır.
2-) Ceride-i Havadis (Olayların Gazetesi) Gazetesi
Takvim-i Vakayi’den sonra çıkarılan yarı resmi nitelikteki gazetedir. 1840 yılında çıkmıştır. William Churchill isminde İngiliz bir tüccarla ortak çıkarılmıştır. Gazetede yer alan yazılar, Avrupa’da, Amerika’da, Hindistan’da ve Çin’de meydana gelen garip olaylarla ilgilidir. Gazete bir İngilize ait olmakla birlikte yayınları Osmanlı Devleti’nin aleyhinde olmamıştır. Bu gazete edebiyatımızda ilk yarı resmi gazete olarak kabul edilmektedir.
3-) Tercüman-ı Ahval (Durumların Tercümanı) Gazetesi
1860 senesinde Şinasi ve Agâh Efendi tarafından çıkarılmıştır. İlk özel gazetedir. Gazete, sivil ve fikir gazeteciliğimizin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu gazetenin çıkarılması Tanzimat edebiyatının da başlangıcı olmuştur. Tercüman-ı Ahval gazetesi resmi görüşlerin dışındaki konulara, olaylara da göz atmış ve aynı zamanda toplumun dertlerini de dile getirmiştir.
4-) Tasvir-i Efkar (Fikirlerin Tasviri) Gazetesi
Şinasi tarafından 1862 senesinde çıkarılan bir gazetedir. Namık Kemal, ilk makalesini bu gazetede yayınlamıştır. Gazete olayların yanı sıra düşünce ve fikirleri de yayınladığı için edebiyat gazetesi olarak da bilinir. Ek olarak Şinasi’nin ayrılmasından sonra gazetenin başına Namık Kemal geçmiştir.
5-) Muhbir Gazetesi
1867 senesinde sermayesini Filip Efendi’nin sağlamış olduğu Muhbir gazetesini, Ali Suavi yazılarıyla önemli bir hale getirmiştir. Muhbir hem yeni ve hür fikirleri savunuyordu hem de hükümeti eleştiriyordu. Gazete sert eleştiriler bakımından iktidarın tepkisini çektiği bilinmektedir.
6-) İbret Gazetesi
1871 yılında İskender Efendi tarafından kurulan bir gazetedir. 1872 senesinde gazetenin yönetimini Namık Kemal devralmıştır. Gazete bazen Avrupa gazetelerinde görülebilen düşünceleri işlemiştir. Namık Kemal “Vatan Yahut Silistre” adlı eserini bu dönemde yazmıştır. Gazete, Tanzimat’ın en mükemmel fikir gazetesi olduğu bilinmektedir.
Tanzimat Dönemi’nde Çıkarılan Diğer Gazeteler:
- Ayire-i Vatan Gazetesi ==> 1860’dan sonra 1866 yılında çıkarılan resmi bir gazete.
- Terakki Gazetesi ==> 1868 yılında çıkan ilk kadın gazete ekidir.
- Mümeyyiz Gazetesi ==> 1869 senesinde çıkan ilk çocuk gazetesi yayını yapan gazetedir.
- Hürriyet Gazetesi ==> 1868 yılında çıkmıştır. (Bu gazete eski Hürriyet olarak da bilinir. Günümüzdeki Hürriyet gazetesi 1948 yılında çıkmıştır.)
- İstikbal Gazetesi ==> 1875 yılında çıkmıştır.
Son olarak gazeteler hakkında bilinmesi gereken önemli kısa bilgileri tekrardan sizlere iletelim ve yazımızı sonlandıralım.
<<<ÖNEMLİ BİLGİ>>>
İlk resmi gazete ==> Takvim-i Vakayi
İlk yarı resmi yarı özel gazete ==> Ceride-i Havadis
İlk özel gazete ==> Tercüman-ı Ahval
Tanzimat döneminde çıkan gazeteler bu şekildedir. Edebiyat derslerinde herkese başarılar dileriz, iyi çalışmalar.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?