Cümleten selamun aleyküm arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere tevekkül nedir kısaca onu anlatacağız. Ayrıca tevekkül örnekleri paylaşacağız.
Tevekkül Nedir?
Tevekkül; Allah’a güvenmek, sebeplere sarıldıktan sonra başarıyı Allah’tan beklemek ve gücünün yetişmediği şeyleri Allah Teala’ya bırakıp ümitsizlik ve kedere kapılmamaktır. Kısacası tevekkül, elinden gelenleri yaptıktan sonra o şeyin olması için Allah’a dua etmektir.
Tevekkülden mahrum olmak büyük bir noksanlıktır. Mümin bilir ki, herhangi bir hadisenin elde edilmesi için, sadece sebeplerin varlığı yeterli değildir. Yaratanımızın dilemediği bir hadise hiç bir zaman meydana gelmez. O’nun dilediği bir şeye de hiçbir kuvvet engel olamaz. Bununla birlikte tevekkül, sebeplere sarılmaya engel değildir. Yüce Allah olayları sebebe bağlamıştır. Bu hususta adet-i ilahiyeye riayet etmek gerekir.
Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) devesini bir şeye bağlamaksızın dışarıda bırakıp huzuruna giren Amr bin Ümeyye’ye şöyle tembihte bulunmuştur:
“Deveni bağla ve tevekkül eyle.” [Beyhaki, Şuabü’l-İman]
Tevekküle Örnekler
- Sınava elinden geldiğince çok çalışan bir öğrencinin yüksek puan alması için Allah’a dua etmesi bir tevekküldür.
- Çiftçinin tarlayı sürüp ekmesi, tarlayla ilgilenmesi ve elinden geldiğince çok kaliteli bakım yapması. Ardından mahsüllerin iyi çıkması için Allah’a dua etmesi de bir tevekkül örneğidir.
- Hasta olan birinin doktora gidip tedavi olması, eczaneden ilaçlarını alması ve onları düzenli içtikten sonra Allah’a dua ederek şifa istemesi de tevekküldür diyebiliriz.
Bir başka ifadeyle tevekkül, Allah’u Teala’ya güvenerek iş yapmak ve dua etmek anlamına geliyor. Mesela sınava gireceksiniz diyelim. Burada hiç çalışmadan dua ederseniz bu tevekkül olmaz. Çünkü siz elinizden geleni yapmamış oluyorsunuz yani sınava çalışmamışsınız. Ama sınava elinizden geldiğince çalıştıktan sonra sınavın iyi geçmesi için dua ederseniz işte bu tevekkül olmuş olur.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?