Merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere sünnete göre tırnak hangi gün kesilir, hadisi şerife göre tırnak hangi gün kesilmesi daha sevaptır veya müstehaptır onun hakkında bilgi vereceğiz.
Dinimiz temizliğe oldukça önem vermektedir. Çünkü Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) “Temizlik imanın yarısıdır.” buyurmuştur. Çoğu temizlik sünnet kabul edilmektedir. Bu sünnetlerin başında tırnak kesmek geliyor. Tırnak uzadığı zaman normalde her gün kesilebilir. Fakat bazı hadisi şeriflere göre tırnak kesmenin ayrıca sünnet olduğu özel bir günü ve zamanı da bulunmaktadır. Şimdi sizlere hadisi şeriflere göre tırnak hangi gün kesilmelidir, tırnak kesmenin sünnet olduğu gün ve zaman dilimi ne zamandır kısaca hakkında bilgi verelim.
Sünnete Göre Tırnak Hangi Gün Kesilir?
Normalde tırnak kesmenin belirli bir günü bulunmamaktadır. Uzun olan tırnakların en kısa süre içerisinde kesilmesi tavsiye edilir. Fakat bazı hadislere göre özellikle Cuma günü tırnak kesmek sünnet kabul edilmiştir. Elbette diğer günlerde kesilmesi de sünnettir fakat Cuma günü için ayrıca bir hadis bulunuyor. Yani bir Hadis-i Şerif’e göre ise Cuma günü tırnak kesmenin ayrıca bir sünneti bulunmaktadır. Özellikle Cuma namazına gidecek olan erkekler için Cuma namazından önce tırnakları kesmek sünnettir ve tavsiye edilen amellerden birisidir.
Tırnak kesmenin günü ile ilgili Hadis-i Şerif şu şekilde:
“Kim cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onun öbür cumaya kadar ve üç gün daha fazla belâlardan korur.” (Fetâvây-i Kâdihân)
Yukarıdaki Hadis-i Şerife göre Cuma günü tırnak kesmek ekstra sünnettir diyebiliriz. Ama dediğimiz gibi eğer tırnağınız çok uzunsa ve Cuma gününe de çok zaman varsa bu durumda beklemeden tırnağın kesilmesi tavsiye edilir. Hem temizlik açısından hem de dinimiz açısından tırnakların uzun olması sakıncalıdır diyebiliriz. Çünkü tırnak konusu namaz için de ayrı bir önem taşıyor. Şöyle ki; gusül abdesti alırken bildiğiniz gibi vücudumuzun her noktasına suyun temas etmesi (suyun ulaşması) gerekiyor. İşte eğer tırnaklarımız uzun olursa bu durumda su tırnağımızın içine giremeyebilir (uzun tırnağın arasında pislik vs. olursa suyun ulaşması oldukça zorlaşır), yani bunun riski bulunuyor. İşte bu riske girmemek için İslam alimleri tırnakların uzatılmamasını ve uzun olan tırnakların en kısa sürede kesilmesini tavsiye etmişlerdir. Eğer tırnak uzunsa abdest alırken abdestimizin kabul olması için tırnakların arasına ekstradan suyu ulaştırmamız, diğer elimizle tırnakların arasına su sokmamız gerekmektedir.
Yani sadece abdest ve namaz konusunda bile riske girmemek için tırnaklarımızı her daim kontrol etmeli ve uzun değil kısa tutmalıyız. Sadece gusül abdestinde de değil. Normal abdest alırken de bildiğiniz gibi ellerimizi yıkıyoruz. Haliyle sünnete uygun abdest için yine elimizin her noktasına suyun ulaşması gerekiyor yani buna tırnakların arası da dahil. İşte bu sebeplerden dolayı tırnaklarımızı fazla uzatmamalıyız ve temizlik için kesmeliyiz. Selam ve dua ile…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?