Merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere tren oyunu nasıl oynanır, oyun tarifini paylaşacağız.
Çocukken bilgisayarların, tabletlerin, telefonların vb. aletlerin yerine hep kendi aramızda oyunlar oynardık. İşte bu “Çocuk Oyunları” serimizde de sizlere birbirinden eğlenceli teknolojiden uzak oyunların tariflerini yapacağız. Artık çocuklarımız bu oyunlarla daha çok eğlenecek ve bilgilenecektir. Bu oyunlardan birisi tren oyunudur. İllaki aranızda bilenler vardır. Fakat yeni nesil çocuklarımıza, kardeşlerimize vb. kişilere bu oyunu öğretebiliriz. Dilerseniz ailenizle birlikte bu eğlenceli oyunu oynayabilirsiniz. Tek sahip olmanız gereken bir kağıt ve kalem. Şimdi oyunun tarifini yapalım.
Tren Oyunu Tarifi ve Oynanışı
Öncelikle tren oyunu 2 kişi ile oynanmaktadır ve oyunu oynamak için bir kağıt ve bir kalem gerekmektedir. Yani her iki oyuncunun da kağıt ve kalemi olmalıdır. Oyun genellikle ev ortamında oynanmaktadır. Yani kapalı alanlarda oynanır.
Şimdi oyunun asıl tarifini yapacak olursak: Tren oyununa sayışma ile oyuna başlayacak oyuncu seçilir. Oyuncular ellerindeki kağıtlara 1’den 9’a kadar sırayla yukarıdaki gibi rakamları yazmalıdırlar. Ardından oyuna başlayacak olan oyuncu elindeki kağıda gizlice bir rakam yazacaktır. Sonrasında diğer oyuncu bu rakamı tahmin etmeye çalışacak. Eğer tahmin ettiği rakam doğru çıkarsa el kendisine geçecek. Eğer yanlış tahmin yaparsa bu sefer oyuna başlayan oyuncu hangi rakamı tahmin ettirmeye çalıştıysa o rakamın üst kısmına bir çizik atacaktır. Bu şekilde rakip oyuncu rakamı her yanlış tahmin ettiğinde ilk oyuncu sayının üstüne, sağına, soluna ve altına çizik atacaktır. Böylelikle sayı kare bir kutunun içinde olacaktır. Şimdi bir örnek ile daha iyi açıklık getirelim.
Mesela; birinci oyuncu diyelim ki kağıda 5 sayısını yazdı ve rakip oyuncu ise bunu tahmin edemedi. Haliyle birinci oyuncu “5” sayısının üstüne bir çizgi çeker.
Eğer “5” sayısını doğru tahmin ederse oyun karşı tarafa geçer ve sayının üzerine çizgi çizmez. Diyelim ki tekrardan bilemedi ve bu sefer de aynı “5” sayısı ise sayının üzerinde çizik olduğu için bu sefer sağ tarafına çizik atılır.
Sonra yine bilemezse sola, ve en sonunda 4 kere tahmin edemezse aşağıda gördüğünüz gibi sayının 4 tarafı da çizilmiş olur ve kare bir kutunun içindeymiş gibi görünür.
Ardından bu sayının etrafına 4 çizgi çizilerek kare ile çevrilir ve vagon biçimine gelirler. Sonrasında vagonun üstü baca şeklinde çizilebilir. Eğer 1’den 9’a kadar tüm sayılar vagon olursa tren kalkmış olur ve böylece treni çizmeyi tamamlayan oyuncu oyunu kazanmış olur.
Kısacası; oyuna başlayan oyuncu kağıda bir sayı yazar. Bu sayıyı karşıdaki oyuncu bilemezse sayının üzerine çizgi çizilir. Eğer sayıyı doğru bilirse oyun karşı tarafa geçer ve çizgi çizilmez. Eğer aynı sayıyı 2. 3. ve 4. kere bilemezse bu sefer sayı kare şeklinde kaplanmış yani vagon halini almış olur. Dilerseniz karelerin altına aşağıda gördüğünüz gibi 2 tane tekerlek ve üzerine de duman görüntüsü çizebilirsiniz.
Tren oyunu bu şekilde oynanmaktadır. Umarız beğenirsiniz. Anlamadığınız yerleri yorum kısmından sorabilirsiniz. Teşekkürler iyi oyunlar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?