Merhabalar iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere ünsüz benzeşmesi veya bir diğer adıyla ünsüz sertleşmesi konusunun anlatımını ve bazı örnek cümleleri paylaşacağız.
Ünsüz Benzeşmesi (Ünsüz Sertleşmesi) Nedir? Konu Anlatımı
Bir kelimenin son harfi “f, s, t, k, ç, ş, h, p” sert sessiz harflerinden biri ile biterse ve bu kelimeye “c, d, g” yani yumuşak sessiz harflerinden biriyle başlayan bir ek gelirse, sonradan eklenen ekin başındaki yumuşak ünsüz harfler ünsüz benzeşmesine uğrayarak “ç, t, k” harflerine dönüşür. Buna ünsüz benzeşmesi veya ünsüz sertleşmesi adı verilir.
- C harfi ==> Ç harfine dönüşür.
- D harfi ==> T harfine dönüşür.
- G harfi ==> K harfine dönüşür.
Ünsüz sertleşmesinde c harfi ç harfine, d harfi t harfine ve g harfi ise k harfine dönüşür. Yani kelimenin sonu “f, s, t, k, ç, ş, h, p” harfleriyle biterse ve buna ek olarak gelen ilk harf “c, d, g” ise bu c,d ve g harfleri ç,t ve k harflerine dönüşmektedir. Ayrıca sert sessiz harflerini “Fıstıkçı Şahap” kodlamasıyla aklınızda tutabilirsiniz.
Şimdi birkaç örnekle ünsüz benzeşmesini daha iyi anlatmış olalım.
Ünsüz Benzeşmesi Örnekleri
Ünsüz benzeşmesine kelime örnekleri;
- Et–cil → Etçil
- İnat – cı → İnatçı
- Yurt – daş → Yurttaş
- Kitap – cı → Kitapçı
- Arap – ca → Arapça
- Dolap – da → Dolapta
- Yavaş – ca → Yavaşça
Ünsüz benzeşmesine cümle içinde örnekler;
- Atatürk 1881 yılında Selanik‘te doğdu.
- Sokakta yürürken birden karşıma o çıktı.
- Allah’a şükür bugünü de atlattık.
- Arkadaşım iftar yemeğini kebapçıda yiyecek.
- Kardeşim karanlıktan çok korkar.
Ünsüz benzeşmesini daha iyi anlamak için yukarıdaki örnek cümlelere ve kelimelere bakabilirsiniz. Kelimelerin doğru yazılışları sağ tarafta verilmiştir, cümleler ise tamamen doğrudur. Ünsüz benzeşmesi olan harfleri turuncu renkli yaptık. Ayrıca ünsüz benzeşmesi konusu hemen hemen tüm Türkçe test sınavlarında çıkmaktadır. Bu yüzden iyi bilinmesi gereken bir konudur.
Bu dersimizde ünsüz benzeşmesini anlattık. Herkese iyi çalışmalar ve sınavlarda başarılar dileriz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?