Herkese merhabalar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere wordpress tabanlı siteler için XML-Sitemap eklentisinin ayarları en verimli şekilde nasıl olmalıdır onu anlatacağız.
Sitemizi kurduktan sonra yapmamız gereken en önemli şeylerden birisi de site haritası oluşturmaktır. WordPress alt yapısına sahip web sitelerin otomatikman site haritasını oluşturması için wordpress’in ücretsiz ve kullanışlı bir eklentisi mevcuttur. Eklentinin adı “XML-Sitemap Generator” yani Türkçe’si “Google XML Site Haritaları” ‘dır. Bu eklenti hemen hemen tüm wordpress sitelerinde kuruludur(2 milyon üstü sitede kurulu). Eğer sizinde sitemap sorununuz varsa ve bu eklenti kurulu değilse kurmanızı tavsiye ediyoruz.
Peki diyelim ki bu eklentiyi kurduk her şey bitti mi. Tabii ki hayır. Eklenti üzerinde yapmamız gereken bazı ayarlar var. Şimdi sizlere lafı fazla uzatmadan xml-sitemap eklentisinin ayarlarını gösterelim. Eğer aşağıdaki şekilde eklentiyi kullanırsanız indexlenme süresinden tutun da arama motorlarında sıralamaya kadar daha fazla verim alabilirsiniz.
XML-Sitemap Ayarları
XML-Sitemap eklentisi ayarları sayfasında 7 ayrı bölüm bulunmaktadır.Yukarıdan aşağıya doğru hepsini açıklayalım;
1–) Temel Ayarlar Bölümü;
Bu bölümde aşağıda gördüğünüz alanlar işaretlenmelidir.En aşağıdaki allow statistics kısmı hariç hepsi işaretlenirse siteler açısından faydalı olur.
NOT = “İnclude sitemap in HTML format” bölümünü işaretlerseniz zamanla sitemap.xml sayfanız sitemap.html ‘e dönüşür.Yani sitemap sayfanız html uzantılı olur.Böyle olunca da google webmaster tools’da hata verir.Bu yüzden bu kısmı işaretlemezseniz daha faydalı olabilir.
2–) Additional Pages(Ek Sayfalar) Bölümü Ayarları;
Bu ek sayfalar bölümünde öncelik kısım ayarlanılıyor. Mesela sitenizin açılma linki “siteadi.com” olsun. Eğer siz bunu “siteadi.com/sayfa” şeklinde öncelikli olarak açılmasını isterseniz bu kısımdan “Yeni sayfa ekle” butonuna basarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
3–) Yazı Önceliği Bölümü Ayarları;
En önemli yerlerden birisi de burasıdır arkadaşlar.Bu yazı önceliği bölümünde en üsttekinin işaretlenmesini tavsiye ediyoruz.Yani “Otomatik öncelik hesaplamasını kullanma” seçeneğini işaretlerseniz Google,yandex vb. arama motorları içeriklerinizi ayırmaksızın öncelik hesaplaması yapmadan indexleyecektir.Fakat 2. ve 3. seçenekleri işaretlerseniz yorum sayısını ve ortalamasını baz alarak öncelik indexlemesi yapar.O seçeneklerde de her türlü yazınız indexlenir fakat daha çok yorum alan daha iyi konumlarda olur.Ama öncelik hesaplamasını kullanma yaparsanız tüm yazılarınızı aynı önceliğe sahip şeklinde indexler.
4–) Site Haritası İçeriği Ayarları;
Yine önemli yerlerden birisi de burasıdır.Burada hangi sayfalarınızın indexlenmesini istiyorsanız onu işaretleyin.Burada bizim tavsiyemiz anasayfa, blog yazıları, sabit sayfalar ve kategoriler kısmını işaretlemenizdir.Bunun yanı sıra arşivleri de indexletmek tercihinize kalmıştır.Ama dediğimiz gibi anasayfayı, yazıları, sayfaları ve kategorileri kesinlikle indexletin.Siteniz açısından faydalı olacağını zamanla göreceksiniz.
Ayrıca Further options kısmındaki “Include the last modification time.” bölümünü de kesinlikle işaretlemenizi tavsiye ediyoruz.Çünkü bu kısım içeriğinizin ne zaman değiştiğini arama motorlarına bildiriyor.Haliyle bu seçenek tüm site haritası girişlerini etkilemektedir.Kesinlikle bu kısmı tik yapın.
5–) Excluded Items(Hariç Tutulan Öğeler) Bölümü Ayarları;
Burada indexlenmesini istemediğiniz kategorileri işaretleyebilirsiniz.Aşağıdaki görselde de yazdığımız gibi mesela kategori ile aynı ismi taşıyan bir sayfanız varsa ikisinin de indexlenmesi saçma olur.O yüzden sayfa aynı adı taşıyan kategorinizi tik işareti yaparak indekslenmemesini sağlayabilirsiniz.
6–) Change Frequencies(İndexlenme Süreleri) Bölümü Ayarları
Bu kısım sitenizin indexleme sürelerini gösteren bölümdür.Xml sitemap eklentisinin en önemli yeridir diyebiliriz.Bu ayarları doğru yapmak sitemizi seo açısından da üst sıralara taşıyabilir.Bizim tavsiye ettiğimi ayarlar(aşağıdaki resimdeki gibidir) şu şekildedir;
Anasayfa ==> Her zaman
Blog yazıları ==> Her zaman
Sabit sayfalar ==> Haftada bir
Kategoriler ==> Her zaman
Bu ayın arşivi ==> Günde bir
Daha eski arşivler ==> Yılda bir
Etiket sayfaları ==> Saatte bir
Yazar sayfaları ==> Günde bir
7–) Öncelikler Bölümü Ayarları;
Bu ayarları değiştirmenize gerek yoktur.Olduğu gibi durabilir.Ama yinede siz hangi sayfanıza öncelik vermek istiyorsanız onun değerini yükseltebilirsiniz.
8–) Son olarak ayarları yaptıktan sonra “Seçenekleri güncelle” butonuna basıyoruz ve ayarlarımızı kaydediyoruz.
WordPress’de XML-Sitemap eklentisinin ayarları bu şekilde yapılırsa gayet verimli olur diyebiliriz. Herkese sitelerinde bol hitler ve bol kazançlar dileriz. İyi çalışmalar…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?