Yağmur Suyu İçilebilir Mi?

Yağmur yere düşmeden önce atmosferden geçer, bu nedenle havadaki kirletici maddeleri toplayabilir. Bu bakımdan Çernobil gibi radyoaktif kalıntı içeren yerlerden veya Fukushima (Fikuşima) vb. gibi yerlerin civarındaki yağmur suyunu içmek iyi bir fikir değildir diyebiliriz. Aynı şekilde kimya tesisleri, enerji santralleri, kâğıt fabrikaları ve benzeri gibi yerlerde de yağmur suyunu içmek iyi bir fikir olmaz diyebiliriz. Çünkü dediğimiz gibi bu bölgelerde toksik kimyasallar yağmur suyuna geçebilir. Haliyle bu gibi yerlerdeki yağmur sularını içmek zararlı olabilir. Fakat bu gibi yerlerin dışındaki yağmur suları temizdir ve içilebilir seviyededir.

Yağmur suyu, kimyasal atık içermese de içinde az bir seviyede bakteri, toz ve arada bir böcek parçaları bulundurabileceğini aklınızda tutmalı ve yağmur suyunu içmeden önce iyileştirmelisiniz. Yani her ihtimale karşı suyu güzel bir şekilde arıtabilirsiniz ve o şekilde içebilirsiniz. Ama yukarıda da dediğimiz gibi eğer kimyasal fabrikaların bulunmadığı bir yerden yağmur suyu içecekseniz arıtma yapmadan da içebilirsiniz genellikle bir sorun olmaz.

Yağmur suyu dünya nüfusunun çoğunun su kaynağıdır. Haliyle bazı yağmur suları içilebilir seviyededir. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi özellikle bitkiler yağmur sularından en çok faydalanan canlılardır.

Yağmur suyu dışarıdan hiçbir kirletici etki etmediği durumlarda saf (yani saf su) olarak kabul edilebilir. Yağmur suyu içerisindeki kirlilik, polen, küf ve diğer kirleticilerin derecesi büyük ihtimalle şehirlerin şebeke suyundan daha düşüktür. Saf su, tatsız, kokusuz ve renksizdir. Saf su, içerisinde vücut için gerekli iyonları bulundurmadığından dolayı içilmesinin sağlık açısından bir zararı olmayacağı gibi bir faydası da yoktur. Saf su iyi bir çözücüdür ve içerisinde karbon dioksit (CO2) çözündüğünde çok zayıf karbonik asit oluşturur ve böylelikle daha iyi bir çözücü hâline gelir. Yağmur suyu ise toprağa karışıp kayalardan süzülürken geçtiği yerlerdeki mineraller çözülür ve bu şekilde suyun yapısına geçer.

Kaynak = MEB

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir