Dilimizde bazı kelimelerin yazılışlarını karıştırabiliyoruz. Bu kelimelerden birisi de yayımlamak-yayınlamak ikilisidir. Peki bu kelimedeki 5. harf n harfi mi olacak yoksa m harfi mi? Şimdi TDK’ya göre inceleyelim.
Son yıllarda yayınlamak ve yayımlamak arasındaki fark nedir, hangi kelime doğru yazılıyor? merak ediliyor. Özellikle TDK’ya göre doğru yazılışı nedir merak edilmektedir. Şimdi sizlere yayınlandı mı yoksa yayımlandı mı hangisi doğru kullanımdır onu anlatalım.
Yayımlamak mı Yayınlamak mı TDK’ya Göre Doğrusu Hangisi?
- Doğrusu ==> Yayımlamak – (Yayımlandı, Yayımlama)
- Hatalı ==> Yayınlamak – (Yayınlandı, Yayınlama)
Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazılışı “yayımlamak” şeklindedir. Yayınlamak kelimesi ise hatalı yazılıştır. Yani 5. harfi n değil m harfi olmalıdır. TDK’ya göre yayımlamak kelimesi 4 farklı anlama geliyor. Yayımlamak, “Kitap, gazete, dergi vb. şeyleri basmak ve dağıtmak, neşretmek”, “Dinlenilecek, görülecek şeyleri radyo ve televizyonla sunmak, bildirmek, duyurmak.”, “Bir yazıya, habere, resme gazetede yer vermek.” ve “Resmen bildirmek, açıklamak, ilan etmek.” anlamlarına gelmektedir. TDK’ya göre yayınlamak diye bir kelime yer almıyor. Kısacası kelimenin doğru yazılışı ve kullanımı “yayımlamak” olarak geçiyor.
Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi TDK’nın resmi sitesinde kelime yayımlamak olarak geçiyor. Aratma kutusuna “yayınlamak” yazdığımızda bir sonuç çıkmıyor. Yani yayınlamak şeklinde bir kelime TDK sözlüğünde yer almıyor. Buradan da kelimenin doğrusunun yayınlamak veya yayınlandı değil, yayımlamak veya yayımlandı olduğunu anlarız.
Bunlara ek olarak “Yayımlandı, yayımlama, yayımlamak” vb. kelimenin türevleri de doğru yazılıştır. Yani kısaca “yayın…” değil “yayım…” şeklinde kullanılıyor. Kelimenin 5. harfi m harfi olmaktadır.
Ek Olarak;
Ayrıca bazı yerlerde yayınlamak, yayınlandı vb. şeklinde kullanımlar oldukça fazla. İllaki bir yerlerde görmüştürsünüz böyle kullanımı. Fakat yukarıda dediğimiz gibi TDK’ya göre böyle bir kelime bulunmuyor. Haliyle bu kullanım hatalıdır diyebiliriz. Eğer yazım kuralları sorularında bu tarz soru karşımıza çıkarsa bunu hatalı olarak baz almalıyız.
“Yayımlamak” Örnek Cümle Kullanımı:
- Beklenen karar bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
- İki gün sonra yönetici bir genelge yayımladı.
- İçişleri Bakanı, internet sitesinden beklenen o duyuruyu yayımladı.
- Türk Dil Kurumunun yeni yayımladığı kitapları gördüm.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?