Yazılım Mühendisleri’nin Maaşları Ne Kadar?

Yazılım mühendisi, adından da anlaşılacağı üzere yazılım geliştirme ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Geleceğin mesleklerinden biri olarak lanse edilen Yazılım mühendisliği maaşları da son dönemlerin en sık araştırılan konularındandır.

İlk olarak 1968 yılında Almanya’da gerçekleştirilen NATO toplantısında Friedrich tarafından dile getirilen yazılım mühendisliği, sadece ülkemizde değil tüm dünyada kabul görmüş ve onu da çok açık bir meslek grubudur.

Bu meslek grubuna bu denli ilgi ve alaka olunca internette de Yazılım mühendisliği maaşı oldukça araştırılır hale gelmiştir.

Bazı şehir efsaneleri Yazılım mühendisliği maaşlarının çok astronomik rakamlarda olduğunu söylemekte bazıları ise normal bir maaştan çok az yüksekte verildiğini vurgulamaktadır. Şimdi gelin oldukça merak edilen Yazılım mühendisliği maaşlarına bir göz atalım.

2022 Yazılım Mühendisliği Maaşları

Pozisyon Minimum (TL) Ortalama (TL) Maksimum (TL)
Yeni Mezun Yazılım Mühendisi 13.570 16.970 34.320
Kıdemli Yazılım Mühendisi (+2 yıl tecrübe) 21.720 27.150 40.930
Tecrübeli Yazılım Mühendisi (+5 yıl tecrübe) 25.400 29.200   49.500
2022 Yazılım Mühendisliği Maaşları

Görüldüğü gibi yazılım mühendisliği maaşları her işte olduğu gibi yeni başlayan ile kıdemli olanların ayrıldığı bir skalaya sahiptir.

Ancak şunu kesin bir dille belirtmek gerekirse gerek yapılan işin niteliği bakımından gerekse dünyanın evrildiği nokta bakımından incelendiğinde yazılım mühendisliği meslek grubunun işsiz kalmayacağı apaçık bir gerçektir.

Ülkemizde hem kamuda hem de özel de kendine iş bulabilen yazılım mühendisleri kendilerini geliştirmeleri akabinde aynı zamanda özel oluşumlara da hizmet vererek gelirlerinden kat ve kat fazlasını kazanabilmektedir.

Yazılım Mühendisliği Okuyan Ne İş Yapar?

Yazılım mühendisleri içinde yazılım yapılabilen her işte çalışabilmektedir. Yani bir sektörde yazılım varsa o şirket mutlaka bir yazılım şirketine ihtiyaç duymaktadır.

Günümüzde bankacılık, oyun, e-devlet sistemleri, sinyal işleme, sağlık sistemleri ve yapay zekâ gibi akla gelip gelebilecek her konuda yazılım mühendislerinin muhteşem dehası bulunmaktadır. Yani yazılım mühendisi ne iş yapar sorusuna verilebilecek yüzlerce alternatif cevap da bu sayede oluşmuş olmaktadır.

Yazılım mühendisi bir banka için uygulama geliştirebilir ya da bir sağlık sistemine farklı bir entegre işlemini sağlayabilir. Ayrıca eğer işim garanti olsun ve her ay maaşım yatsın kafasında ise KPSS’ye girerek devlet kurumlarına da atanabilir.

Ancak bizim yazılım mühendisliği okuyan kişilerin kesinlikle kendilerini köreltmemeleri, özelde, freelance olarak veya kamu kurumunda çalışırken kendilerini geliştirmeleri gerekemektedir.

Yazılımcı maaşları arasında çalıştıkalrı yere görede farklılıklar vardır. Genel oalrak kamuda bir senede aldığı parayı bir şirket için yazılım geliştirmesi yaparak sadece 1 ayda kazanan kişilerin sayısı oldukça fazladır.

Ya da özel bir bankada yazılım mühendisi olarak hizmet veren birinin buna ek olarak yurt dışına yazılım satarak gelirinin kat ve kat fazlasını kazanması gayet olağan bir durumdur. Burada tek kıstas bulunmaktadır: Durmadan kendini geliştirmek!

Türkiye’de Kaç Tane Yazılımcı Var?

Ülkemizde şu anda diplomalı olarak 150 bin civarında yazılım mühendisi bulunmaktadır. Arzın az olması yani mezun sayısının henüz beklenen sayılara ulaşmaması Yazılım mühendisliği maaşlarının da piyasanın üstünde seyretmesine neden olmaktadır.

Ülkemizde orta vadede yetişmesi beklenen yazılımcı sayısı ise 500 bin civarında yani var olanın yaklaşık 4 katıdır. Bu sayı arttıkça Yazılım mühendisliği maaşı artış oranı da ülkemizdeki sektörlerde daha yavaş seyredecektir.

Ancak kendini geliştiren bir yazılımcı özel sektörde ve global firmalarla çalışması akabinde çok güzel kazançlar sağlamaya devam edecektir.

Bu yüzden Yazılım mühendisliği maaşı araştırması yapan ve bu mesleğe gönül vermek isteyenlere ilk olarak ulusal şirketlere hizmet vermeye gayret etmeleri, sonra şanslarını özel sektörde denedikleri görülmektedir.

Detaylı bilgi için: https://www.trendpara.net/yazilim-muhendisligi-maaslari/ ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir