Merdivenlerde yürümekten korkuyor musunuz? Yükseklik korkusundan muzdarip misiniz? Yazı dizimizde yükseklik korkusunun tanımını yapıp bu korkuyu yenmek için yapacağınız şeylere ilişkin bilgi vermeyi amaçladık. Yazı dizimizi sağlam kaynakları tanıyarak uzman görüşü alarak hazırladık. İyi okumalar dileriz.
Yükseklik Korkusu (Akrofobi) Nedir?
Yükseklik korkusu tıp dilinde Akrofobi olarak tanımlanır. Akrofobi olan kişiler merdivenden, asansörden ve yüksek yerlerden korkup panik olurlar. Çıktıkları mesafe çok yüksek olmasa bile yüksekte olduğunu düşünüp hayal edip kendilerine özel korkular geliştirirler. Yükseklik korkusu nüfusun %5’inde görülebilen bir rahatsızlık olup daha çok kadınlarda görülür.
Fobi insanın korktuğu nesne tarafından kendini tehdit altında hissetmesi duygusudur. Fobi insanda korkulara neden olur. Uyaranlara verilen tepkiler aşırıdır. Fobiler insanların geliştirdiği nedensiz tepkilerdir. Fobileri olan insanlar fobilerinin nedenlerinin mantıksız olduğunun farkındadır. Fakat kendilerine bu korkuyu geliştirmeme konusunda hâkim olamazlar.
Yükseklik Korkusu Belirtileri Nelerdir?
Yükseklik korkusu olan insanlar kendilerini gökdelenin çatısındaymış gibi hissederler. Yükseklik korkusu olan kişiler birinci katın penceresinden bakmakta ve alçak köprüden yürümekte zorluk çekerler. Yükseklik korkusuna sahip insanlarda aşırı korku yaratan farklı uyaranlar vardır. Her yükseklik korkusu olan aynı uyarandan korkmaz. Yükseklik korkusunun farklı yoğunluk derecesi vardır. Yükseklik korkusu yaşayanlarda anksiyete ve panik atak görülür. Kişi kontrolünü kaybeder. Baş ağrının yanında baş dönmesi gerilim ve kaslarda gerginlik yaşanır. Hasta şiddetli kalp çarpıntısı yaşar.
Yükseklik Korkusunun Nedenleri Nelerdir?
- Travmatik olaylar neden olabilir. Özellikle çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar yükseklik korkusunu tetikler. Hastayı ciddi boyutta etkileyen kazalar ve düşme olayları yükseklik korkusuna neden olur.
- Gözlem yoluyla öğrenmeler yükseklik korkusuna neden olur. Birisinin düştüğünü görev ve şahit olan birisi kendisine özel yükseklik korkusu geliştirebilir.
- Yükseklik korkusu doğuştan kaynaklanabilir.
- Yükseklik üzerine yanlış bilgi sahibi olmak da yükseklik korkusuna neden olur.
Yükseklik Korkusuyla Nasıl Baş Edilir?
Yükseklik korkusu patolojik değilse sizi korkudan uzak tutmanın yolları vardır. Kaygı yaşadığınız durumlarda gevşemeye çalışın. Size zarar verecek derecede bir fobiniz varsa mutlaka uzmandan yardım almalısınız. Nedensiz korkularınızı tespit etmek için kendinize anketler düzenleyebilirsiniz.
Bilişsel davranışçı terapi yükseklik korkusu tedavisinde en yoğun kullanılan terapi yöntemidir. Yükseklik korkusu tedavisinde alıştırma ve kademeli yaklaşma yöntemi kullanılır. Kişi korkularına yavaş yavaş yaklaştırılır. Kademeli olarak yükseklik güvenli hale getirilip kişinin kaygı reaksiyonları kontrol altına alınır. Hastalara uzman ekipler korku uyaranları verir. Doğrudan temas edebilecekleri korkulara maruz bırakılır. Yükseklik korkusu tedavisi bireysel ya da gurupla yapılabilir. Yükseklik korkusu olanlara psikolojik müdahale hastaların refah düzeyini arttırır. Tedaviler tüm aşamada gözden geçirilmelidir. Sanal gerçeklik teknolojileri ile korkular kontrol altına alınmaya çalışılır. Yükseklik korkusu uzun süre tedavi gerektirir. Bu korku 1-2 seansta aşılmaz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?