Merhabalar bu yazımızda sizlere enine ve boyuna dalgalar nedir konu anlatımı ve örnekler paylaşacağız. Şimdiden iyi çalışmalar dileriz.
Mekanik dalgalar, bir maddenin veya ortamın denge durumuna göre bozulmasının ilerlemesi ile oluşan harekettir. Mekanik dalgaların meydana geldiği ortamın hareket çeşidine göre üç farklı dalga çeşidi vardır. Bunlar enine, boyuna ve hem enine hem boyuna dalgalardır. Şimdi bu dalgaları kısaca anlatalım ve örnekler paylaşalım.
1-) Enine Dalga Nedir? Hakkında Örnekler
Yukarıdaki resimde gördüğünüz yayın hareketinde olduğu gibi yayı oluşturan bölümler, yukarı ve aşağı doğru hareket etmektedir. Dalganın ilerleme doğrultusuna dik olarak gerçekleşen bu tür dalgalara enine dalgalar denir.
Enine dalgalara örnekler: Su dalgaları, deprem dalgaları, yay dalgaları, elektromanyetik dalgalar
2-) Boyuna Dalga Nedir? Hakkında Örnekler
Üstteki görselde bulunan yayın hareketinde olduğu gibi yayı oluşturan bölümler ileri ve geri olmak üzere ilerleme doğrultusu ile paralel şekilde hareket etmektedir. Bu tür dalgalara boyuna dalgalar denir. Ses dalgaları da boyuna dalgalardır.
Boyuna dalgalara örnekler: Ses dalgaları, yay dalgaları
3-) Hem Enine Hem de Boyuna Dalga Nedir? Hakkında Örnekler
Yukarıdaki resimde yer alan su dalgalarında olduğu gibi dalga hareketini oluşturan maddesel ortam, dalganın ilerleme doğrultusuna göre hem paralel hem de dik şekilde yer değiştiriyorsa bu tür dalgalara da hem enine hem de boyuna dalgalar denir. Deprem dalgaları hem enine hem boyuna dalgalara örnek olarak verilebilir.
Hem enine hem de boyuna dalgalara örnekler: Deprem dalgaları
Bahsettiğimiz bu dalgaların ortak özelliği, hepsinin maddesel ortamlarda meydana gelmesidir. Yay dalgaları yayda, su dalgaları suda, ses ise maddesel olan katı, sıvı ve gaz ortamlarda oluşur. Işığın dalga özellikleri keşfedilince dalga hareketinin maddesel olmayan ortamlarda da ilerleyebildiği bulundu. Bu şekilde maddesel olmayan ortamlarda da ilerleyebilen bu dalgalar elektromanyetik dalgalardır.
NOT = Son olarak şu önemli bilgiyle konumuzu sonlandıralım; p dalgalarında taneciklerin yayılma doğrultusu dalganın yayılma doğrultusuna paraleldir. Bu nedenle boyuna dalgalardır. s dalgalarında taneciklerin yayılma doğrultusu dalganın yayılma doğrultusuna diktir. Bu nedenle enine dalgalardır. Yani kısaca p dalgaları boyuna dalgalar, s dalgaları ise enine dalgalardır.
Kaynak = MEB
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?