Ahmet Hamdi Tanpınar – Sahnenin Dışındakiler Roman Özeti

Kitabın Adı : Sahnenin Dışındakiler
Kitabın Yazarı : Ahmet Hamdi Tanpınar

Başlıklar

Sahnenin Dışındakiler Kitap Konusu

1920’li yıllarda sahnenin dışındakiler o dönemi kapsayan bir romandır. O yılların keşmekeşliğini Ahmet Hamdi Tanpınar, Anadolu üzerinden farklı beldeler de yaşayan ve aynı hayatı paylaşan insanlarla siyasi, sosyal olaylarla değerlendirilmiştir.

Sahnenin Dışındakiler Kitap Özeti

Üniversite eğitimini tamamlamak üzere Cemal, İstanbul’a döner. Eski akrabalarından olan Behçet’e gidip bakmak ister. Gözünde anılar savaş yıllarında harabeye dönüşmüş olan mahalleyi seyrederken canlanır. Çocukluğundan bu yana İhsan ve Sabiha ile birlikte iyi gelecek de yaşamışlardır. Sabiha çocukluk yıllarında İhsan’a aşık olmuştur. Bu durum Cemal’in ağrına gitmiştir. Anadolu’ya Kemal’in babasının tayini çıkınca birbirlerinden uzaklaşmak zorunda kalmışlardır. Tekrar döndüğünde hatırladığında onları yerinde bulmak ister. İhsan’a ilk olarak ulaşır. Yardım isteyerek Sabiha’yı görmek istediğini söyler. Ne yazık ki ona aşıktır ve ne yaptığını öğrenmek ister. İhsan ancak eskisi gibi değildir. Siyasi ve kirli işlere bulaşmış İttihat ve Terakki ile takılmaktadır.evinde siyasi işler konuşulup sürekli gizli işler dönmektedir.

Nasır Paşa’nın hatıralarını dikte etmek ister. Ancak Nasır Paşa evinde canı sıkkın ve üzgün bulur. Beraber oturup bütün vesikalıkları yakmaya başlarlar. Sabiha ile ertesi gün köprü denilen bir noktada karşılaşır. Sabiha’yı Muhtar diye biriyle evli olarak bulur. Sabiha, Cemal’e olan ilgisini artık yitirmiş ve eşinden korkmaktadır. Eskiye dayalı ilişkileri olduğundan aralarındaki ilişki Sabiha’nın eşi iyi bilmektedir.

Daha sonra Cemal’in kaldığı yere Sabiha gelir ve ağlayarak bir kararsızlıktan bahseder. Nazir Paşa Bu sırada İhsan’ı tevkif edilir. Tiyatro sahnesinde gösteriye başlayan Sabiha’nın tek kararsızlığını bu olduğu ortaya çıkar.

Romanda Geçen Kahramanlar

Sabiha : Özgürlüğüne oldukça düşkün olan bir kızdır.
Cemal : Neşriyatla ilgilenen ve üniversite eğitimini tamamlamaya çalışan biridir.
Nasır Paşa : Devlet adamıdır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir