Kitabın Adı : Bize Göre
Yazarı : Ahmet Haşim
Kitabın Özeti
Paris seyahati ile Ahmet Haşim orada edindiği izlenimleri ile uzun seneler boyunca yazılan İkdam gazetesinde fıkralar şeklinde yayımlanmıştır. İkdam yayınları ile çeşitli tarihler ile bu yazılar 1928 yılı içinde İkdam’da Bize Göre isimli kitap ile toparlamayı başarmıştır. 42 yazı şeklinde Bize Göre fıkra türünde yazılar bulunmaktadır.
1921’de Ahmet Haşim nesir yazıları ile başlanmaktadır. Bize Göre ilk nesirlerini topladığı Türk Edebiyatının ”en orijinal olarak üslupçusu” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca Ahmet Haşim derli toplu olarak belli bir konu çerçevesinde şekillenen ve zarif, ince ve sanatlı olarak işlenmiş şiirsel dili bulunan yazıları ile dikkatleri toplamaktadır.
Sizler için eserden bazı bölümleri kısa olarak ele aldık;
Garden Barda Konuşan İki Adam:
Yazar burada ışıklar içinde görünüp kaybolan kadınların bazı özelliklerini açıklıyor. Burada kadınların ne kadar güzel varlıklar olduklarını yazıyor ve bunları bazı benzetmeler kullanarak açıklıyor. Burada yazar altı kapalı şekilde kadınların makyajda aşırıya kaçtıklarını söylüyor. Yüzlerindeki makyaja boya sıfatı veriyor ve bu boyaların gerçek güzelliklerini kapadığını söylüyor.
Şehir Harici:
Yazar burada 3-4 yıldır görmedi köyde yaşayan bir dostunun yanına ziyarete gidiyor. Bu arkadaşı ilk bakışta tanıması oldukça zor oluyor çünkü aradan epey zaman geçmişti ve köy hayatı onu değiştirmişti. Tabiat onu değiştirmişti diyebiliriz. Yazar burada tabiatın bir kişiyi manevi açıdan oldukça güçlü ve kuvvetli yaptığını söylüyor.
Sinema:
Yazar bu bölümde boş vakitlerinde sürekli sinemaya gittiğini söylüyor. Sinemadayken ruhunun dinlendiğini söylüyor.
Leylek:
Yazar bu bölümde senelerdir İstanbul’da leylek görmediğini belirtiyor. Bir gün yolda yürürken leylek onun omzuna konuyor ve şaşırıyor. Burada leylek kuşu ile ilgili bazı özellikler anlatıyor.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?