Ahmet Rasim – Şehir Mektupları Kısaca Kitap Özeti

Kitabın Adı : Şehir Mektupları

Yazarı : Ahmet Rasim

Kitabın Konusu

İstanbul, Ahmet Rasim’in doğup büyüdüğü  ve bütün yönleriyle anlatılan Şehir Mektuplarında ilk ciltte 116 mektup vardır. İkinci cildinde ise 117. mektuptan başlar ve 217. mektupla tamamlanır.

Bilinçli bir İstanbul sevgi ve kültürü ile Ahmet Rasim mektuplarla ortaya konar. Bu mektuplar Ahmet Rasim’in izlenim ve gözlemlerini gözler önüne serer.

Kitabın Özeti

1. mektup, İstanbul resmi çizmektedir. Adalar’dan, Şirket-i Hayriye Vapuru’ndan, Yenibahçe’den akşam yapılan gezintiler ve vişnelerden söz etmektedir.İstanbul’un çeşitli park ve bahçe alanlarından, meyvelerden ve kokulu çiçeklerden örnekler sunar.

2. mektup, Boğazlarda mesire alanlarına kadar İstanbul’un şehir ve güzelliklerinden bahsetmektedir. Tasvirli yazılarla bilgilendirme yapmaktadır. Yazar, Haliç’ten, Sadabad’dan, Kağıthane’den söz etmektedir. Göksu’da geçen geceleri anlatmaktadır.

3. mektup’ta misafirlikten bahseder. Ardından da onunla ilgili bir anısını anlatır. Yakın bir arkadaşla olan muhabbetini şehrin güzelliklerini ilginç olayları karşılaştırarak bahseder. İlginç olayların merkezinde olmasından dolayı arkadaşına dem vurur.

4. mektup, eleştirel bir dil ile şehir hayatına uyum, spor yapmaktan ve sağlıklı yaşamaktan bahseder. Anlatımında kros, bisiklete binme, faydaları gibi anlatımlarının yanında güzellikleri de anlatır.

5. mektup, sağlık sorunlarına değinir. Şehirde hastalanmaktan ve göz doktorunda yaşadıkları olayları anlatır. Yaşamında şehrin monotonluğu ve yeniliklerinde önemli tespitlerde bulunur.

17. mektup, ramazan ve oruç tutanlar hakkında farklı değerlendirmeler yapar. Ramazan günlerinde oruç tutan günlerinden bahseder  şehrin zenginliklerini ve kültürel farklılıklardan bahseder.

30. mektup, çocukluk anılarına dair paylaşımlarda bulunur ve duygu düşüncelerle yüklü cümleler kurar. Hatıralarını anlatır.

46. mektup, Köy hayatının bütün güzelliklerini gözler önüne sermeye çalışır. Şehirde hayallerinden bahseder. Güzel bir tasvir sunar. Şehir ve köy hayatını okuyucu zihninde kıyaslanmaya zorlamaktadır.Hayallerini anlatarak yazısına başlar.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir