Herkese iyi günler dileriz. Bu yazıda sizlere atom, molekül, iyon ve radikal nedir, farkları nelerdir örneklerle birlikte konu anlatımı yapacağız. Şimdiden iyi çalışmalar dileriz.
Kimyanın en temel derslerinden birisi kimyasal türlerdir. Şimdi kimyasal türler nelerdir örneklerle birlikte açıklayalım.
Başlıklar
Kimyasal Türler Nedir?
Maddeleri oluşturan türler 4 ana grupta incelenir. Bunlar atom, molekül, iyon ve radikaldir. Bunlardan özellikle atom ve molekül birbirlerine çok karıştırılıyor. Lakin atom, molekül, iyon ve radikal dördü de birbirinden farklı şeylerdir. Şimdi örneklerle birlikte bunların farkları nelerdir öğrenelim.
Atom Nedir?
Bir elementin kendisine ait kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşına atom denir. Yani tek başına bir elemente atomdur diyebiliriz.
Atom’a örnekler : Na, Cu, Fe, K, Pb, Ne, Ar vb.
Molekül Nedir?
Aynı ya da farklı cins atomlardan oluşan atom gruplarına molekül denilir. Özellikle molekül ve atom birbirine çok karıştırılıyor. Fakat ikisi farklı şeylerdir. Molekül birden fazla atomlardan oluşan gruplara denir. Şimdi örneklere geçelim.
Element moleküllerine örnekler : H2, O2, N2, F2, O3, S4, S8 vb.
Bileşik moleküllerine örnekler : HCl, H2O, CH4, CH3COOH vb.
İyon Nedir?
Net elektrik yükü taşıyan atom veya atom gruplarına iyon denir. İyonların genellikle + ve – şeklinde yükleri olur. Eğer aşağıdaki gibi + ve – yüklü bir atom görürseniz bu iyon olmuş oluyor.
Tek atomlu iyonlara örnekler : Na+, Ca2+, Fe3+, O2- vb.
Çok atomlu iyonlara örnekler : NH4+, OH–, PO43- vb.
Radikal Nedir?
Yapısında eşleşmemiş elektron bulunduran atom veya atom gruplarına radikal adı verilir.
Radikal atomlara örnekler :

Okuduğunuz için teşekkürler. Herkese iyi dersler.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?