Selamlar değerli arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere sitenin başında www. olmadan site açılmıyor hatasının çözümünü kısaca anlatacağız.
Bazı siteler başında www olmadan açılmıyor boş sayfa hatası veriyor illaki rastlamıştırsınız. İşte bunun kolay bir çözümü var. Htaccess dosyası ile bu hatayı kolaylıkla çözebiliyoruz. Fakat bu durum wordpress vb. tarzı siteler için geçerli. Eğer siteniz blogger tabanlı ise onun çözümü tamamen farklı. Blogger için sitenin başında www olmadan açılmayı buradaki yazımızda anlatmıştık. Şimdi sizlere .htaccess dosyası ile WordPress sitelerde başında www olmadan açılmama sorununu nasıl çözeriz onu anlatalım. Dediğimiz gibi bu yöntem php tabanlı siteler için geçerlidir. Daha doğrusu WordPress, Drupal, Joomla vb. tarzı linux tabanlı siteler için aşağıda anlattığımız yöntemle sitelerinizin başında www olmasa bile giriş yapmayı aktif edebileceksiniz. Şimdi maddeler halinde anlatalım.
Sitenin Başında www. Olmasa Bile Açılmasını Nasıl Sağlayabiliriz?
1-) Öncelikle arkadaşlar dediğimiz gibi bu yöntem WordPress ve Linux tabanlı siteler için geçerlidir. Çünkü .htaccess dosyası üzerinden yapacağımız bir ayar ile sorunu çözeceğiz. Daha doğrusu bu dosyaya kısa bir kod eklemesi yapacağız ve sorunumuz çözülmüş olacak. Kısaca anlatmak gerekirse 301 yönlendirmesi yaparak www sorununu çözmüş olacağız. 301 yönlendirme yapmak için de .htaccess dosyasında düzenleme yapmamız gerekiyor.
NOT = Siteniz Blogger tabanlıysa buradaki yazıdan www sorununu çözebilirsiniz.
2-) İlk olarak sitenizin veritabanına girip (mesela WordPress ise Filezilla’dan ftp’ye giriş yapabilirsiniz.) .htaccess dosyasını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Ardından .htaccess dosyasını metin belgesi, not defteri veya Notepad ile açın. Sonrasında .htaccess dosyasına aşağıdaki kodları ekleyin.
1 2 3 4 |
RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.siteadresi.com$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteadresi.com/$1 [L,R=301] |
Eğer www’siz alan adınızı www’liye yönlendirmek isterseniz bu kodları kullanın:
Bu kod ile tüm site www’li şekilde açılır. Yani site “www.siteadresi.com” şeklinde açılacaktır.
1 2 3 |
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteadresi.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteadresi.com/$1 [L,R=301,NC] |
Eğer www’li alan adınızı www’size yönlendirmek isterseniz bu kodları kullanın:
Bu kod ile tüm site www’süz şekilde açılır. Yani site “siteadresi.com” şeklinde açılacaktır.
1 2 3 |
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.siteadresi.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://siteadresi.com/$1 [L,R=301,NC] |
3-) Ekleyeceğiniz bu kodların .htaccess dosyasında en başta olmaması gerekiyor. Yani kodları # bu işaretin olduğu yere eklemeyin. # bu işaretin olmadığı bir alana eklemeniz gerekmektedir. Ayrıca eklediğiniz kodda siteadresi.com yazan yere kendi sitenizin adresini yazmanız gerekiyor. Birde http:// bölümüne eğer siteniz SSL sertifikalı yani https ise o zaman orayı https şeklinde değiştirin. Sonrasında bu kodları eklediğiniz .htaccess dosyasını kaydedin ve FTP’ye yani sitenin olduğu dizine geri yükleyin. Böylelikle sitenizin başında www. olmasa bile www’siz açılmış olacaktır, hata vermeyecektir.
4-) Eğer sitenizin .htaccess dosyası yoksa o zaman kendiniz siteniz için bir .htaccess dosyası oluşturmalısınız. Kendi sitenize özel .htaccess dosyası oluşturmak için öncelikle masaüstüne sağ tık yapıp yeni metin belgesi oluşturun. Ardından metin belgesinin içerisine yukarıda paylaştığımız kodları ekleyin. Tabi burada siteadresi.com yerine kendi sitenizin ismini yazmanız gerekiyor. Sonrasında metin belgesini kaydedin. Ardından metin belgesinin ismini “.htaccess” olarak değiştirin. Yani isim yeri boş olacak uzantısı .htaccess olacak. Yani dosya “.htaccess.txt” olmayacak. Dosya “.htaccess” şeklinde olmalıdır. Sonrasında bunu sitenizin yüklü olduğu dizine upload edin. Ardından www sorunu çözülmüş olacaktır.
NOT = Her ihtimale karşılık ilk .htaccess dosyanızın yedeğini almayı unutmayınız. Olur da hatalı bir giriş yaparsanız eski .htaccess dosyası üzerinden tekrar ayarlama yapabilirsiniz.
Bu şekilde sitelerin başında www olmasa bile artık açabilirsiniz. Site adresiniz siteadresi.com olsa bile artık giriş yapılabilecek. Yani sitenizin başına www. koymaya gerek kalmayacak. İyi çalışmalar dileriz…
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?