Merhabalar bu yazımızda sizlere bir sitenin blogger tabanlı olduğunu nasıl anlarız onu anlatacağız.
İnternette bir sürü wordpress, blogger, opencart vb. farklı altyapılı siteler mevcuttur. Bu altyapılardan en güvenlisi, ücretsizi ve hızlısı blogger tabanlı sitelerdir. Blogger, Google’nin bir hizmetidir. Gerçekten hız ve güvenlik açısından blogger çok tavsiye ediliyor. Çünkü blogger Google’nin alt yapısında olduğu için hosting ve sunucu problemi bulunmuyor. Üstelik alan adı da ücretsiz .blogspot’lu olarak temin ediliyor. Yani hem domain hem de hosting tamamen ücretsizdir. Bu bakımdan blogger siteler çok kullanılıyor.
Peki bir sitenin blogger olduğunu nasıl tespit ederiz şimdi sizlere madde madde sırasıyla taktiklerini anlatalım.
Bir Sitenin Blogger (Blogspot) Altyapısında Olduğu Nasıl Anlaşılır?
1-) Link Yapısından Anlaşılabilir:
Arkadaşlar eğer bir sitenin link yapısı “www.siteadi.com/2020/04/ornek-yazi.html” şeklindeyse anlayın ki bu site blogger tabanlı bir sitedir. Çünkü bu link yapısı sadece blogger sitelerde olmaktadır.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi arkadaşlar blogger blogspot tabanlı sitelerin link yapısı dediğimiz gibi “www.siteadi.com/2020/04/ornek-yazi.html” şeklindedir. Yani sonu .html ile bitiyor ve başında da yıl ve ay tarihi mevcut oluyor. Bir sitede eğer böyle bir url yapısı görürseniz anlayın ki o site blogger tabanlıdır.
2-) Yorum Bölümünden Anlaşılabilir:
Eğer sitenin yorum bölümü yukarıdaki gibiyse anlayın ki o site de blogger alt yapısını kullanıyor demektir. Genellikle hatta her zaman yorum bölümleri bu şekilde olursa site blogger tabanlı oluyor diyebiliriz. Çünkü bu yorum bölümü blogger temalarda bulunan Google için yapılmış olan bir alandır. Zaten yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi yorumlama biçimi bölümünde google hesabı yer alıyor. Haliyle bir sitede bu şekilde bir yorum bölümü görürseniz anlayın ki o site blogspotlu bir sitedir.
3-) Alan Adından Bakarak:
Eğer bir site “siteadi.blogspot.com” şeklinde bir alan adına sahipse bu site de blogger alt yapısını kullanıyor demektir. Çünkü blogger siteler ilk başta .blogspot.com lu olarak açılır. Fakat sonradan istenirse .com lu bir domaine taşınabilir. Ama dediğimiz gibi genelde blogspot olarak kullanımlar da mevcuttur. Oradan sitenin altyapısını anlayabilirsiniz.
4-) Sitedeki Mesajlara ve Bazı Bölümlere Bakarak:
Son olarak bazı blogger sitelerin en alt taraflarında “Blogger tarafından desteklenmektedir.” veya benzeri bir mesaj yer alabiliyor. Buradan da anlamalıyız ki bu site blogger tabanını kullanıyor.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi blogger sitelerde bu tarz mesajlar yer alabiliyor.
Buna ek olarak blogger sitelerde bazen yukarıdaki resimdeki gibi “takipçi sayısı” bölümü olabiliyor. Bu bölüm sadece blogger sitelerde yer almaktadır. Çünkü siteyi takip edenler google gmail hesabı ile takip ediyorlar.
Bu şekilde sitenin blogger tabanlı oldukları anlaşılabilir. Umarız beğenirsiniz iyi çalışmalar dileriz. Son olarak bu konu hakkında eğer sizlerin bildiği başka yöntem varsa yorum olarak bize yazabilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?
Önyüzden dediğiniz gibi anlaşılır. Arka yüzden de, sitede “sayfa kaynağını görüntüle” tıklayınca, açılan kod yapısında blogger adı geçer veya linkler olur. WordPress’de wp- linkleri vardır. Paylaşım için teşekkürler.