Domain(Alan Adı) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herkese iyi günler dileriz.Bu yazımızda sizlere yeni domain yani alan adı alırken dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşacağız.Umarız faydalı olur.İyi okumalar dileriz.

Gün geçtikçe webmaster sayısının artmasıyla birlikte alan adları alan kişilerin sayısı da ayrı oranda artmıştır.Hatta bu oran aritmetik şekilde değil de geometrik şekilde artıyor.Çünkü en ufak bir alan adını boşta görsek ve kendimize göre beğensek “ulan bu domaini ben en az 10 katına okuturum” şeklinde bir açıklamayla hemen kaydediyoruz.Fakat sonrası ne oluyor tabii ki fos.Yani boş yere bir sürü alan adı kaydediyoruz ve paramıza yazık oluyor açıkcası.Peki madem bunları söylüyoruz domain alırken nelere dikkat etmeliyiz ve neye göre yeni domain almalıyız onları maddeler halinde kendi yorumlarımıza göre açıklayalım.

1-) Popüler Uzantılara Odaklanın;

Arkadaşlar yeni veya var olan bir domaini alırken popüler uzantılara önem verin.En pahalı domain uzantıları com>net>org şeklinde devam etmektedir.Yeni domain alırken özellikle .com olmasına önem gösterin.Aksi taktirde maalesef fazla para etmiyor.Şöyle örnek verelim.Mesela jenerik bir domain olsun.Atıyorum ahtapot.com diyelim.Bu domainin .com’u xx.xxx tl civarı para eder.Fakat .net’i maalesef 3 haneli bir ücret eder belki 4 haneli eder o da en düşüğü.Gel gelelim org’u ise en fazla 100-200 tl civarı eder.Bu yüzden .com en iyisidir ve alacağınız domainler .com değilse ve ahım şahım değilse almaktan vazgeçin derim.

2-) Çöp Domainler Alacağınıza Sağlam 1 Adet Domain Alın;

Not = Bu madde yatırımlık domain almak isteyenler için geçerlidir.Fakat her türlü bu maddeye uyulması sizin açınızdan iyi olur.

Arkadaşlar onlarca hatta yüzlerce çöp domain regleyeceğinize sağlam 1 adet domain alın çok daha iyi olur.Mesela şöyle örnek verelim.Siz diyelim ki 100 tane .com domain kaydettiniz.Bunların fiyatı 100*30=3000 tl eder(30 tl ortalama .com fiyatı).Fakat bu domainleri siz bir umutla aldınız ama satamadınız elinizde patladı haliyle çöp oldu.Yani 3 bin tl bunların hepsine vereceğinize 1 adet .com jenerik veya keyword domain alsanız sizin için çok daha iyi olur.Üstelik bu 100 adet domainin her sene uzatma parası da 3 bin tl ediyor.Fakat 1 tane domain olsa bunların yerine uzatma parası yine 30 tl edecektir.

O yüzden ilerde daha fazla fiyattan satarım ümidiyle yüzlerce domain kaydedeceğinize 1 adet .com jenerik domain alın hesabınızda dursun.İllaki ilerde aldığınız ücretin çok daha üstüne satarsınız.

3-) Jenerik ve Keyword Domainlere Öncelik Verin;

Hem insanlarda akılda kalıcılık açısından hem de seo açısından jenerik ve keyword domainlere ağırlık verilmelidir.Madem yatırımlık domain alacaksınız jenerik veya keyword olmasına dikkat edin.Çünkü bu domainler diğerlerine göre çok daha pahalı oluyor.Misal vermek gerekirse haber.com ve haberler.com sizce hangi domain daha değerli.Bakın site demiyorum domain diyorum.Şuanda site olarak düşünsek tabii ki haberler.com çok daha pahalı eder.Çünkü aktif bir haber sitesi ve alexa değerleri de ortada.Fakat haber.com a gelirsek site açık fakat hiti o kadar da yüksek değil.

Ama domain bazlı düşünürsek haber.com 300 bin tl etse ki bence rahatlıkla eder, haberler.com ise domain açısından bakın site demiyorum maksimum 40-50 bin tl arasında eder.Çünkü haber jenerik fakat haberler jenerik değildir.Bu yüzden jeneriklere biraz daha önem vermek lazım.Tabii ki jenerik .com olacak bu arada.Yoksa 2. maddede verdiğimiz örnek gibi ahtapot.net’i 1000 tl den bile zor satarsınız.

4-) Aranma Hacmine Göre Alım Yapın;

Madem yatırımlık domain almak istiyorsunuz en azından aranma hacmine göre alım yapın.Alacağınız domain jenerik ve keyword değilse aranma hacmini kontrol edin.Eğer en azından 10bin-100bin arasında bir aranma hacmi varsa ve .com’sa alınabilir diyebiliriz.Aranma hacmi nereden ve nasıl kontrol edilir öğrenmek isterseniz buradaki makalemizi okuyabilirsiniz.

5-) Kısa Karakterli Domainlere Önem Verin;

Not = Bu madde de aynı şekilde yatırımlık domain almak isteyenler için geçerlidir.

Alım gücünüz varsa 3 ve 4 harfli .com domainler almaya çalışın.Bunlar ilerde çok para edebilir.Özellikle .com diyorum çünkü şuanda boşta 4 harf .net bir sürü domain var ama .com boşta bulamazsınız.Peki nereden alacağım derseniz namejet gibi sitelerde açık arttırma ile satıyorlar.Oraları takip ederek yatırım amaçlı 4 harfli .com domain alabilirsiniz.

6-) Marka Alan Adlarını Almayın;

Vestel,arçelik,turkcell vb. gibi marka kelimeler geçen ve direk marka olan alan adlarından uzak durun.Bu domainler ilk başlarda sıkıntı çıkartmasa da ilerleyen aşamalarda sizin başınıza bela olabilir.Çünkü bu domainler telif haklarına giriyor.Haliyle marka sahipleri size dava açarak kolaylıkla domainlerinizi elinizden alabilirler.

7-) Uzun ve İçinde Tire(-) Olan Domainleri Almayın;

3-4 kelimelik uzun ve aralarında tire(-) olan domainlerden elinizden geldiğince uzak durun.Bu hem seo açısından hem de akılda kalıcılık açısından önemlidir.Maksimum 25 harfli bir domain almanızı öneririz.Hatta 25 bile fazla 20 desek de olur.

Şimdilik bu kadar.Alan adları alırken genel olarak bu ve bunlara benzer maddelere dikkat ederseniz hem bütçenizi kontrol edersiniz hem de aldığınız alan adı sağlam olmuş olur.Umarız yararı olur.Yorumlarınızı bekliyoruz teşekkürler…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir